28.12.2021. 9:24
0
Komšije otkrile detalje strašne tragedije: Peti mladić u posljednjem trenutku odlučio da ne uđe u kola smrti
Naselje Lukare na magistrali Novi Pazar-Ribariće u nedjelju uveče je, bukvalno u trenutku, zavijeno u crno.

U četiri kuće, na po par stotina metara jedna od druge, četiri porodice, sve četiri izgubile po sina. Najstariji 23, dvojica najmlađih po 21 godinu.

Muk je jučer bio u Lukarima, ispred kuća stradalih mladića, Amela Ibrahimovića (21), Mithata Hamidovića (23), Senada Đerleka (22) i Amara Ujkanovića (21), okupljali su se rođaci, prijatelji, komšije, na sučešće. Bol za četiri izgubljena mlada života neopisiva.


– Šta nas snađe, što doživjesmo, ne dao bog nikome ovakvu žalost – dočekao je ispred kuće Ibrahimovića stric stradalog Amela.

Oko 10 ujutru, pred kuću Ibrahimovića stigao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u tišini zagrlio je Amelovog oca Nazima, izjavio saučešće.

– Saučestvujem u vašem ogromnom bolu. Neopisiva žalost… Molim vas da moje saučešće prenesete i porodicama ostalih stradalih mladića – rekao je predsjednik Vučić.

Nepunih 300 metara dalje, preko puta kuće Hamidovića, na groblju, radnici su kopali raku za sahranu Mithata.

– Četiri mladića kao četiri jabuke, nikad alkohol nisu pili. Nisu se razdvajali jedan od drugog, kao braća živjeli, zajedno odoše – pričali su rođaci ispred kuće.

Četvorica mladića stradali su u nedelju oko 21 i 45, na samo par stotina metara od kuće Ibrahimovića.

Koji sat ranije Amel je poslije tri – četiri mjeseca rada u Njemačkoj stigao kući,da obraduje majku, sestre, brata… Od novca zarađenog teškim radom u Njemačkoj kupio je kola koja je dovezao kući, prenosi Blic.

– Četvorica drugara, kao četvorica braće, seli su u kola da se provozaju, da isprobaju vozilo… Dvojica od njih svoja kola ostavili su na raskrsnici kod kuće Ujkanovića. Otišli su prema Novom Pazaru, vjerovatno par kilometara, negdje se okrenuli, krenuli nazad kućama, na 300 metara od kuće Ibrahovića doživjeli su udes – priča jedan od rođaka stradalih mladića.

Kod kuće, Ibrahimovića, Amela i mladiće čekali su Amelov brat, sestre, roditelji, da se vide, ispričaju poslije dužeg vremena, zajedno provedu novogodišnje praznike. Umjesto Amela i njegovih drugara, u kuću je ispred deset uveče stigla crna vijest o udesu, pogibiji dvojice mladića od kojih su dvojica poslije sudara ostali mrtvi na licu mjesta, dvojica su preminuli na putu ka bolnici.

– Pukim čudom u kolima nije bio još jedan, peti mladić. On je odustao u posljednjem trenutku da ne sjedne u kola, uhvatio se za bravu, a onda pustio i ostao da ih sačeka… Nije ih žive dočekao – kaže komšija Ibrahimovića.

Na mjestu udesa je i dalje bila stravična slika. Pokidana, samljevena vrata sa “golfa” u kome su bili mladići, počupani branici, izlomljena plastika. Do sudara je došlo na kratkom pravcu, na punoj liniji, poslije izlaska iz blage desne krivine iz pravca Novog Pazara odakle su došli mladići u “golfu”. Navodno, “golf” u kome su bili mladići izleteo je iz svoje trake po izlasku iz krivine, sudario se sa “golfom” u kome je bila tročlana porodica koja se vraćala ka Novom Pazaru iz pravca Ribarića. Mještani su pričali da je put bio mokar, izuzetno klizav, bilo je magle.

– Kod Ibrahimovića sakupila se te večeri čitava porodica da vide Amela, Ujkanović ima mlađeg brata, Hamidović je jedinac, oženio se prije tri – četiri mjeseca. Ujkanović trebalo da se ženi za sedam dana – pričao je juče jedan od komšija stradalih mladića.

– Hamidović i Ujkanović bavili se građevinom, radili rigips, zlatni, vrijedni, radni dječaci bili, nisu htjeli da idu u Njemačku. Ibrahimović je došao malo za Novu godinu da se odmori, taman bio sredio papire u Njemačkoj i eto šta se dogodi – pričaju komšije.

Magistrala kroz Lukare od Novog Pazara prema naselju Ribariće, odnosno prema crnogorskoj granici na jednoj strani i prema prelazu Brnjak ka Kosovu na drugoj, ovdje je, to se ko zna koji put potvrdilo i u nedjelju – put smrti.

Za posljednjih šest godina na par kilomtara razdaljine kroz naselje poginula su – desetorica mladića. Najstariji je imao 24, najmlađi 17 godina.

U stravičnom udesu prije godinu i po, 11. jula 2020. godine, blizu mjesta na kome su u nedjelju uveče dogodila nesreća, poginula su tada trojica mladića – Demir Smajović (22), Almir Sulejmanović (24) i Džemil Nuradinović (23). Još trojica mladića tada su teško povrijeđeni.

Tada se “audi A6” kojim je upravaljao sada pokojni Smajović i u kome su bila još trojica mladića u Lukarima sudario sa “opel astrom” u kojoj su bili stradali Sulejmanović u Nuradinović i još jedan mladić. Sredinom septebra 2015. takođe par kilomtara dalje, na Kruševačkom mostu strali su Elmedin Tutić (17), Faris Šemsović (20) i Mervan Džanković (21) kada je automobil u kome su bili probio ogradu mosta i sa 30 metara visine pao na zemlju.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.