14.1.2022. 11:01
0
SBiH: Vučić mora znati da u Parlamentu BiH niko neće podići ruku za podjelu zemlje
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme sve češće izjavljuje "kako su poljoprivredno zemljište i šume otete od bh. entiteta RS", na što je oštro reagirala Stranka za BiH.

Tako je Vučić u pripremama za današnji sastanak s Miloradom Dodikom, koji će se održati u Srbiji, rekao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su "oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu", da je u pravu i da je potrebno "šest mjeseci da se to vrati", navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

U saopćenju se navodi da državnu imovinu Bosne i Hercegovine čini 53,26 posto ukupne teritorije Bosne i Hercegovine. Pod šumom se nalazi 34,95 poato, a pod pašnjacima 11,19 posto teritorije Bosne i Hercegovine. Ustavni sud BiH je donio niz presuda po ovom pitanju u korist Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje odakle pravo Vučiću kao predsjedniku strane države koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, jer nije spriječila genocid u Srebrenici, da se uopšte miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine a posebno da komentariše presude Ustavnog suda BiH? Ponašanje Vučića prema Bosni i Hercegovini je krajnje arogantno, dok o državnoj imovini BiH ili nema elementarno znanje, ili ima krajnje opasne namjere. Šta god da je u pitanju, ako želi ostaviti ozbiljan dojam u BiH, onda je sigurno u zabludi, navodi se u saopćenju SBiH.

Iz ove stranke podsjećaju da bez obzira na želje Dodika da otme imovinu od države, kao i na moguća obećanja iz određenih međunarodnih krugova koje je eventualno dobio Vučić, kako će imovina pripasti entitetima, da je ta odluka u rukama članova Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Tako se u saopćenju navodi da postoji dovoljno branitelja BiH u Parlamentu BiH koji nikad neće dići ruku za podjelu zemlje. Ako se dozvoli da imovina u bilo kojem obliku pripadne entitetima, ili jedan njen dio, čime bi se napravio presedan, to bi bio početak kraja Bosne i Hercegovine, navodi se između ostalog u saopćenju Stranke za BiH.


(Fena/Admir O.)

VucicDodik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.