23.1.2022. 11:59
1
Forto i Mandić u Hrvatskoj: Razgovarano o saradnji na polju gaming industrije
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik Općine Centar Srđan Mandić u petak, 21. januara, posjetili su Novsku i Lipik u Republici Hrvatskoj.

U sklopu prijateljske i radne posjete, održan je sastanak sa gradonačelnicima Grada Novske i Grada Lipika Marinom Piletićem i Vinkom Kasana i njihovim saradnicima, nakon čega je upriličen obilazak poduzetničkih inkubatora Pismo 1 i Pismo 2 u Novskoj, te Centra umjetne inteligencije Lipik, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


Inkubatori su namijenjeni industriji razvoja videoigara i metalnoj industriji, a u sklopu projekta obnovljene su dvije zgrade s ukupno 20 ureda, coworking prostorom i konferencijskim dvoranama, te nabavljena oprema namijenjena ovim industrijama, kao što su motion capture studio, fotogrametrijski studio, video i muzički studio, CNC, 3D printer, računari, itd.    Kako je istaknuto prilikom obilaska, inkubatori korisnicima omogućavaju poslovanje uz smanjene troškove, te stvaraju poslovno okruženje gdje poduzetnici/obrtnici mogu ostvariti zajedničku poslovnu saradnju, razmjenjivati iskustva i razvijati poslovne ideje.


Prema riječima premijera Forte, cilj posjete bila je razmjena iskustava i razgovori o ostvarivanju saradnje na polju IT, gaming industrije i generalno društva znanja.


"U Sarajevu je relativno razvijena IT industrija, međutim, kod nas se IT sektor sam organizirao. Ovdje smo jer želimo da vidimo uspješne modele, gdje možemo sa dugoročnom vizijom potaknemo određene pravce razvoja u IT sektoru. O praksama koje se primjenjuju u Novskoj i Lipiku smo čuli sve najbolje i zbog toga smo došli. Potrudit ćemo se da znanja koja odavde nosimo rezultiraju određenom saradnjom", rekao je premijer Forto nakon obilaska prostorije Centra za umjetnu inteligenciju i susreta s polaznicima druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije. 


Centar umjetne inteligencije Lipik osnovan je 2020. godine. Unutar centra, čiji je jedan od partnera i Microsoft, djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljava polaznike, te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku kompanijama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.   Kako je istaknuto ovom prilikom, nakon završene edukacije zaposlilo se 18 od 23 polaznika prve generacije, kroz zaposlenje u kompanijama ili otvaranje vlastitih startup-a.

   "Lipik je dokaz da nema velikih i malih gradova, već velikih i malih ideja. Nakon svega što smo vidjeli, pomalo i zavidim na rješenjima koja su ovdje implementirana. Nosimo sjajna iskustva iz Novske i Lipika, koja ćemo pokušati primijeniti u našim sredinama", rekao je načelnik Mandić.



Gradonačelnik Kasana istakao je da u posljednje vrijeme u Lipik dolazi mnogo gostiju. Razlog je, kako je rekao, što se pročulo da se u Lipiku dešavaju pozitivne stvari.   "Izuzetno nam je drago što smo imali priliku susresti se sa gostima iz Sarajeva. Mnogo svjetskih firmi i gostiju ovih dana dolazi u Lipik, koji je počeo dobijati na značaju kada je u pitanju IT sektor. Sve se kreće u jako dobrom smjeru. Stvari koje su nam na početku izgledale kao naučna fantastika, danas su realne. Mislim da u današnje vrijeme ništa nije nemoguće, pa i za male gradove kao što je Lipik. Bitni su ljudi", rekao je gradonačelnik Kasana,saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.



(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.