11.3.2022. 19:10
0
Radulović: Ključni momenat da EU pokaže snagu i dosljednost
Imajući u vidu aktuelna dešavanja na geopolitičkoj sceni, najava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će se Evropa mijenjati brže i jače, može se razumjeti kao ohrabrujuća poruka za region Zapadnog Balkana, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore (MVP) Đorđe Radulović tokom online učešća na Konferenciji o budućnosti Evrope, prenosi CdM portal.

Takav kontekst, kako je kazao Radulović, posebno bi bio očekivan kada je riječ o državama koje imaju stoprocentnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, među kojima je Crna Gora.

Na Konferenciji je učestvovao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj, navode iz MVP, koji je kazao da sukob u Ukrajini pokazuje potrebu za snažnom Evropom, te pozvao na jedinstvo i solidarnost među evropskim zemljama.

 

“Govoreći o ratu i humanitarnoj krizi u Ukrajini koji su danas veliki razlog zabrinutosti međunarodne javnosti, on je istakao da je za EU ovo ključni momenat da pokaže svoju snagu i dosljednost, te da sa jasnih pozicija uloži dodatne napore u promociji demokratskih i evropskih vrijednosti”, dodaju iz resora.

Iz Ministarstva napominju, Radulović kao jedini šef diplomatije sa Zapadnog Balkana koji učestvuje na događaju značajnom za skiciranje budućnosti EU i procesa njenog proširenja, još jednom je potvrdio “spremnost Crne Gore da nastavi da pruža doprinos radu Konferencije”.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.