19.3.2022. 10:18
0
Janša smatra da Ukrajina treba konkretan datum za članstvo u EU-u
Slovenski premiijer Janez Janša izjavio je u petak da Ukrajina treba "konkretan datum" kad će po ubrzanoj proceduri biti primljena u Europsku uniju, jer to vidi kao institucionalnu "sigurnosnu garanciju" nakon što se završi ruska agresija.

Ukrajina vidi EU kao institucionalnu garanciju, Ukrajinci vjeruju da je to članstvo u Uniji", rekao je Janša za televiziju "Nova24TV".  Dodao je da Ukrajini ne trebaju obećanja nego "konkretan datum".

"U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU niti ne zaslužuje da se tako zove", rekao je slovenski premijer koji je ovog tjedna posjetio Kijev zajedno s kolegama iz Poljske i Češke.

On smatra da bi se u Kijev trebali vratiti europski diplomati i da europski čelnici trebaju ukrajinsko vodstvo posjećivati kako se ne bi osjećali "napuštenima"  Janša vjeruje da će UKrajinci pobijediti, no da će "ozbiljni pregovori" o prekidu vatre početi tek kad Rusi vide "da ne mogu naprijed tenkovima".

Dodao je da su Ukrajinci pokazali kako je mit o nepobjedivosti ruske vojske netočan i da će zbog Putinove politike za desetak godina biti jasno da je ruski narod  zbog te agresije izgubio puno više nego ukrajinski jer se našao u međunarodnoj izolaciji, prenosi Hina.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.