19.5.2022. 16:36
1
Srbijanski mediji objavili fotografiju pronađenog leša Mateja Periša i uznemirili javnost: Reagovao Savjet za štampu
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zvanično je saopštilo da je DNK analizom tela koje je juče oko 9.20 časova pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine, saopštio je MUP.

Smrt nastupila nenasilnim putem

Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i preduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

"Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbjednost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda",  saopštio je MUP.

Podsjetimo, analiza DNK potvrdila je da je da je u srijedu iz Dunava u Beogradu izvučeno tijelo Mateja Periša.

DNK materijal potreban za identifikaciju uzet je odmah po izvlačenju tijela mladića iz Dunava u Beogradu. DNK je upoređen sa DNK Nenada Periša, oca Mateja Periša koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine.

Na Institutu za sudsku medicinu biće urađene i toksikološke analize, a na te rezultate moglo bi da se čeka sedmicama.

U Beograd su ranije stigli predstavnici zagrebačke policije koji su sa srpskim kolegama razmenili operativne podatke iz istrage.

Podsjetimo, za Matejom Perišom se tragalo od posljednjeg dana decembra prošle godine, a poznavaoci Dunava su ispričali da je moguće da je tijelo tek sada isplivalo jer su više temperature, a u Beogradu je puhao i jak vetar. Oni vjeruju da se tijelo zakačilo ispod Pančevačkog mosta i da zbog toga ronioci nisu mogli da ga pronađu jer u tim uslovima mogu da pretražuju rijeku samo na dodir.

Majci Mateja Periša pozlilo

Majci Splićaninina Mateja Periša pozlilo je juče kad je saznala da je njegovo tijelo nađeno u Dunavu kod Ade Huje, u Beogradu, poslije pet meseci potrage.

Hitna pomoć je intervenisala kada joj je juče pozlilo, a kasnije je puštena kući.

Majka Mateja Periša juče je saznala da je tijelo mladića, obučenog kao njen sin kada je nestao, izvučeno iz Dunava kod Ade Huje u Beogradu, osam kilometara nizvodno od mjesta gdje je Matej ušao u ledenu rijeku Savu.

Sahrana u najužem krugu porodice

Mateju Perišu će sutra biti održano opelo ispred crkve Sveti Ante u Beogradu.

"Sutra će u 17 časova biti opelo i posljednji oproštaj od Mateja ispred crkve Sveti Ante", rekao je otac preminulog mladića, Nenad Periš.

On je izjavio i da želi da isprati sina u miru i najužem krugu porodice.

Pojedini srbijanski mediji objavili fotografiju tijela Mateja Periša, reagovao Savjet za štampu

Savjet za štampu se oglasio pošto su neki mediji objavili fotografije leša Splićanina Mateja Periša, koji je nestao krajem decembra, a čije tijelo je pronađeno juče u Beogradu. Prenosimo ga:

"Objavljivanjem fotografija tijela mladića, koje je nekoliko mjeseci bilo u vodi i nepotvrđenih navoda iz istrage, više dnevnih listova i portala prekršilo je Kodeks novinara Srbije i uznemirilo javnost", saopštio je Savjet za štampu.

Savjet za štampu podsjeća kolege i koleginice da, prema Kodeksu, nije dozvoljena zloupotreba fotografija i podataka dobijenih od istražnih organa.

Apeluju da mediji poštuju pravo na privatnost i pravo na dostojanstvo žrtve.

Savjet za štampu poziva medije da pokažu empatiju prema porodici stradalog mladića, uvaže svoje čitaoce i ne dozvole dalje urušavanje već urušenih profesionalnih standarda.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.