23.5.2022. 10:31
2
Zbog izostanka ruskih i ukrajinskih turista, Crna Gora nikad jeftinija za ljetovanje: Cijena smještaja u Budvi za dvije osobe košta 40 eura, u Ulcinju 20 eura
Na budvanskoj rivijeri boravi više od 15.000 gostiju, saopćeno je iz Turističke organizacije Budva.

U hotelima je smješteno oko 6.850 gostiju, a oko 8.100 je u privatnom smještaju.

S druge strane, zvanična statistika pokazuje prilično poskupljenje. Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine u Crnoj Gori su u prosjeku veće za 11,2 posto, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku.

Novi izvještaj govori da su najviše poskupjeli energenti i osnovne životne namirnice, ali da su značajan rast cene zabilježene i u ugostiteljskim objektima.

Najviše je poskupjelo gorivo 42,6 posto za godinu dana, zatim hljeb i žitarice za 35,9 procenata i povrće za 30 posto. Benzin jutros u Crnoj Gori košta 1,7 eura, a dizel 1,72 eura po litru.

Crna Gora u odnosu na prošlu godinu nije značajno mijenjala cijene, pa tako nudi smještaj za svačiji džep. 

Tradicionalno i uprkos pojeftinjenju, cijene apartmana i hotelskog smještaja najviše su na Budvanskoj rivijeri, dok na Ulcinjskoj možete pronaći izuzetan smeštaj u blizini plaže po veoma niskim cijenama. Boka Kotorska je dosta raznovrsnija, a u zavisnosti od mjesta do mjesta variraju i cijene, piše Euronews.

Ulcinj
Neke od najljepših plaža nalaze se upravo u opštini Ulcinj, a ovaj grad doista ima mnogo toga da ponudi. Iznajmljivanje apartmana početkom jula za dvije osobe i na samo par stotina metara od plaže kreće se već od 20 eura za dvije osobe. Apartmani koji se nalaze u razdaljini do 200 metara od plaže su nešto skuplji i njihova cijena je u prosjeku 30 eura. U mjestima nadomak Ulcinja, kao što su Dobre Vode ili Utjeha, noćenje za dvije osobe možete naći za 15 do 20 eura. S druge strane, cijene na Adi Bojani se kreću u prosjeku od 40 eura.

Cijene noćenja u hotelima su nešto više i kreću se od 50 eura u onima sa tri zvjezdice, dok su u prosjeku oko 100 eura po noćenju u onim sa četiri. Najskuplji hotel na Ulcinjskoj rivijeri je svakako Azul Beach Resort Montenegro by Karisma na bazi AI po cijeni noćenja od 260 eura, što je opet i dvostruko jeftinije u odnosu na istu uslugu na Budvanskoj rivijeri.

Budva 
Cijena noćenja u gradu, na par stotina metara od Slovenske plaže u prosjeku košta već od 40 eura za dvije osobe, pa naviše. S druge strane, apartmani u Starom gradu kreću se od 100 eura po noćenju, pa treba izdvojiti više novca ako želite da budete u centru zbivanja. Zanimljivo je da ništa manje ne koštaju ni apartmani u Bečićima i Petrovcu koji su nadomak Budve. U ovim oblastima čak i kuće koje se nalaze na 800 metara od plaže, drže cijene od minimum 40 eura po noćenju.

Što se tiče Svetog Stefana, zanimljivo je da se ovdje oslikava svojevrsni kontrast. Dok postoji nekoliko opcija od 40 eura po noćenju u vidu apartmanskog smještaja, ipak prednjače luks vile sa bazenima koje nude noćenje po cijeni od 100 eura - pa, čak iako se nalaze na istoj udaljenosti od plaže kao i one jeftinije.

Najskuplje hotelsko noćenje je svakako u budvanskom Dakli rizortu gdje košta 495 eura po noćenju, Astoriji blizu 200, a u prosjeku se cijene u hotelima sa četiri zvjezdice kreću od 130 do 150 eura, a onim od tri do 80 eura. Hotel Slovenska plaža nudi noćenje po cijeni od 114 eura, a bečićki Splendid 257.

Tivat 
Savršeno mjesto za ljubitelje noćnih šetnji u Porto Montenegru, ali i za one koji ne mogu da prelome da li bi radije ljetovali u zalivu ili na otvorenom moru. Blizina poluostrva Luštica i Boke Kotorske pruža mogućnost za svakodnevno mijenjanje plaža, zbog čega je važna i lokacija smeštaja. Skromniji apartmani koji imaju ono neophodno kreću se već od 30 eura po noćenju, dok su oni bliži Porto Montenegru staju već od 50 eura, pa naviše.

Suprotno povoljnim apartmanima, tu su tivatski hoteli, a za čuveni Nikki Beach Montenegro treba izdvojiti 500 eura po noćenju, a za Regent Porto Montenegro 452. Hotel Chedi Luštica Bay nudi noćenje po cijeni od 449 eura po noćenju, a Boutique Hotel La Roche 465. Hoteli sa četiri zvjezdice pak, kao što su Pine ili Franca nude noćenja od 120 eura.

Navedene cijene se odnose na smještaj za dvije osobe početkom jula.

(A. Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.