30.5.2022. 17:55
0
Blumberg objavio detalje: Vladimir Putin javno obec´ao trogodišnje snabdjevanje gasom Srbiji?!
Ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će Rusija u naredne tri godine svoju balkansku saveznicu Srbiju snabdijevati gasom, a cijena još nije definisana, objavio je Blumberg.

Srbija dominantno zavisi od Rusije u energetskom sektoru, monopol na tržištu nafte i gasa drži rusko preduzeće Gasprom (Gazprom), a aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa ističe sjutra 31. maja, prema pisanju ovog magazina.

“Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sjutra ili prekosjutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiji su potrebne veće količine gasa, ali ako smijem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati”, kazao je Vučić nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora za Putinom.

Vučić je rekao da se očekuje da cijena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa, ali da to “nije konačna cijena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena.”  Naveo je da dogovorena cijena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a da je Srbiji zbog razvoja industrije neophodno još 800 miliona kubika, piše pvaj medij.

Isporuka gasa bila je glavna tema i Vučićeve posjete Rusiji 25. novembra 2021.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.