28.6.2022. 9:59
0
Sijevale šake, letjele šolje za kafu, flaše: Potukli se zastupnici u parlamentu Sjeverne Makedonije
U Parlamentu Sjeverne Makedonije jučer je došlo do fizičkog sukoba kada je zastupnik vladajuće koalicije SDSM-DUI Arber Ademi gađao opozicione poslanike šoljicama za kafu i flašama s vodom.

Incident se dogodio tokom rasprave o pravosudnom sustavu.

Sukob je eskalirao kada je Ademi pokušao da zatvori dvočasovnu raspravu o dnevnom redu, nakon čega su dva poslanika Alijanse Halil Snopče i Halim Neziri istrčali za govornicu, a njih je pratila poslanica najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Dafina Stojanovska, koja je pokušala da isključi mikrofon.

Mediji iz Sjeverne Makedonije napominju da poslanici opozicione VMRO DPMNE pokušavaju da spriječe donošenje zakona koji treba da spriječi paralizu pravosudnog sistema, tako što bi se za tri godine produžio radni angažman 60 sudija i 13 tužilaca koji u septembru idu u penziju, kako bi u tom periodu nova generacija njihovih prošla Akademiju za sudije i tužioce.

Glavna primjedba polsanika dvije opozicione partije je to što se zakonsko rješenje ne donosi po redovnom, već po skraćenom postupku, stvaljanjem “evopske zastave”.

Tokom incidenta je troje oporbenih zastupnika ozlijeđeno: jedan je zadobio ozljede glave, a dvojica imaju ozlijede na ruci. 

- Poniženje, nasilje i uvrede u parlamentu. Umjesto Europe, Makedonija je postala divlji zapad s kaubojima na vlasti, napisao je zastupnik VMRO-DPMNE Mile Lefkov na Facebooku. 




(Admir O.)

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.