29.6.2022. 13:39
0
Brnabić sa Abazovićem: Nadam se da ulazimo u period jako dobrih odnosa
Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas, nakon sastanka s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, kako se nada da će nakon njegove posjete Beogradu "biti resetirani odnosi" između dvije zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući u period jako dobrih odnosa.

- Veoma nam je značajna ova posjeta, nadam se da ćemo uspjeti ovom posjetom postići ono što znam da oboje želimo kao predsjednici vlada, a to je da resetiramo odnose između Srbije i CG i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa - istaknula je Brnabić na konferenciji za medije s Abazovićem.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dvije zemlje. Poručila je da će Srbija biti otvorena za rješavanje svih otvorenih pitanja i unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

Premijerka Srbije pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan, prenosi Radiotelevizija Srbije.

- Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koje su beneficije inicijative OB i bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama koje imamo oko koristi koje OB donosi našim građanima, uz zamolbu i poziv da se još danas priključe inicijativi OB - poručila je Brnabić.

- Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za suradnju u budućnosti - rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, CG i BiH u hidrosektoru, pošto tu postoje značajni potencijali, koje treba iskoristiti, kako bi se povećali energetski kapaciteti.

- Mi smo ovdje kako bi okrenuli novi list i podigli naše političke i ukupne odnose na najviši nivo - poručio je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je istaknuo da će politika njegove vlade biti ista i s drugima u regiji, te dodao kako je neprirodno da dvije tako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama.

- To znači da smo spremni svakom otvorenom pitanju pristupiti odgovorno i zatvaramo ih u korist građana Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da je nastupio trenutak kada se neke stvari trebaju prevladati obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja važnijeg od odnosa dvije zemlje i nema pitanja koje se ne može riješiti ako ima dobre volje.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.