11.8.2022. 8:35
0
Kurti: "Ne treba da ignorišemo agresivnu politiku Beograda"
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za agenciju Reuters da bi bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako kaže, agresivnu politiku Beograda.


„Problematično je što imamo autokratiju u komšiluku, na sjeveru. Oprezni smo zato i pratimo to pažljivo. Imamo NATO na Kosovu, Evropsku uniju i iako nismo njihova članica, ne plašimo se. Ali ne treba da ignorišemo agresivnu politiku Beograda“, rekao je Kurti. 

Poručio je i da Kosovo danas ima svoje „organe bezbjednosti i odbrane“, i da ovo nije 1998., već 2022. godina.

„Tako da, mnogo smo bolje pripremljeni da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i naš progres“, kazao je premijer Kosova za Reuters.

Nakon što je Kosovo odgodilo primjenu mjera za mjesec dana kada je riječ o ličnim dokumentima i registarskim tablicama jer je došlo do postavljanja barikada na sjeveru Kosova, 18. avgusta u Brisel su pozvani Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.   



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.