12.9.2022. 18:09
0
Predsjednica Kosova poručila Srbiji: Što nas prije priznate, to je bolje za vas
Države članice Procesa Brdo-Brijuni, među njima i Srbija, jednoglasno su podržale preporuku Europskoj uniji da se Kosovu ukinu vize do kraja ove godine.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmkani je na skupu navela kako je prošlo četiri godine otkako je Evropska komisija potvrdila da Kosovo ispunjava sve kriterije za ukidanje viza, ali građani Kosova i dalje ne mogu slobodno putovati u Evropsku uniju.

- Nadamo se da će ta nepravda i diskriminacija uskoro nestati, kazala je.

Naglasila je da "apsolutno nitko nije odbacio" zaključak Procesa o preporuci EU o ukidanju viza. Članice ovog formata su Kosovo, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Slovenija i Hrvatska, a u dvorac Brdo stigli su predstavnici svih, pa i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Osmani je rekla da je iznimno važno da je zaključak usvojen jednoglasno "jer to pokazuje da je to proces koji kasni" i "u kojem niko ne gubi". Ona očekuje da bi se vizni režim zaista mogao ukinuti do kraja godine jer Evropskom unijom trenutno predsjedava Češka koja podržava tu ideju, te Priština ne nailazi na protivljenje bilo koje od drugih članica EU-a.

Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, kosovska predsjednica je rekla da Beograd ne prihvata stvarnost da je "Kosovo nezavisna i suverena država te da je to nepovratna realnost".

- Što prije Srbija to sebi prizna, bit će bolje za nju, za njen narod, te mir i sigurnost u regiji, istakla je i naglasila da će dugotrajan mir u regiji donijeti samo međusobno priznanje.

Dodala je kako proširenje EU-a nije samo pitanje tehničkih kriterija nego i "geopolitičko i sigurnosno pitanje" te da EU nije potpun bez zapadnog Balkana. Evropski kontekst promijenjen je ruskom invazijom na Ukrajinu, kazala je Osmani i naglasila da nije vrijeme za "oklijevanje i predomišljanje" u podršci Ukrajini.

Osmani smatra da nijedna država više ne može "glumiti da je proevropski nastrojena ako ne djeluje u skladu" sa evropskom reakcijom na sukob u Ukrajini i sankcije koje je uvela EU.

- Ili ste na pravoj strani historije ili niste, nema između, naglasila je Osmani, uputivši na Srbiju koja jedina od zemalja zapadnog Balkana nije uvela sankcije Rusiji.


(Admir O.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.