19.9.2022. 18:39
0
Obavještajna služba Kosova obavijestila Kurtija o planovima za njegovo ubistvo
Premijer Kosova Albin Kurti poručio je da je od Kosovske obaveštajne agencije (KIA) dobio informacije da je postojao plan da se na njega izvrši atentat 2021. godine.

“Bezbjednosne institucije su preduzele sve mjere da spriječe takvu akciju. Taj slučaj nije iznesen u javnost kako se ne bi širila panika”, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Na osnovu pisanja medija u Albaniji, jedinica za borbu protiv terorizma Policije Kosova dobila je informacije od obavještajnih izvora o prijetnjama ubistvom tri osobe: Albina Kurtija, Xhavita Halitija) i Ismeta Haxhe.

Haljiti, poslanik u Skupštini Kosova iz redova opozicione Demokratske partije Kosova, potvrdio je za lokalne medije na Kosovu da je dobio ove informacije, prema kojima mu je život bio ugrožen.

Ismet Haxha je bivši pripadnik Kosovske informativne službe (SHIK).

Mediji u Albaniji citiraju i navode iz jednog dokumenta u kome piše da su ubistva ovih osoba za cilj imala destabilizaciju Kosova.

Izražava se i sumnja da je njihovo ubistvo planirao Prek Kodra, državljanin Albanije. U istom dokmentu stoji da je Kodra bio umiješan u više ubistva na Kosovu i u Crnoj Gori.

Radio Slobodna Evropa nije uspio da potvrdi autentičnost tog dokumenta.

Navodno su ga objavili hakeri koji su u julu i septembru izvršili cyber napade na web stranice institucija u Albaniji.

Zvanična Tirana je upravo zbog cyber napada prekinula diplomatske odnose sa Iranom, optuživši tu zemlju da stoji iza tih napada.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.