22.10.2022. 18:30
0
Lajčak o stanju na Kosovu: Eskalacija situacije nije ni u čijem interesu
Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem istakao važnost izbjegavanja tenzija na terenu, imajući u vidu da rok za preregistraciju automobila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra.

Ponovio je da eskalacija situacije nije ni u čijem interesu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Lajčak je potvrdio da je od kosovskog premijera zatražio odgađanje procesa preregistracije za još deset mjeseci.

Napredovali u razgovorima

– To će biti odluka premijera (Kosova) i ja neću komentarisati u njegovo ime – rekao je on.
Lajčak je dodao da je razgovor sa Kurtijem bio „konstruktivan i koristan“.

– Napredovali smo u našim razgovorima i to je sve što sada mogu da kažem – naglasio je Lajčak.

Rok do 31. oktobra

Lajčak je na Kosovu boravio i 13. oktobra, kada je novinarima rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao o nekoliko tema, među kojima je bilo i pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice. 

Rok Vlade Kosova za preregistraciju ističe 31. oktobra, a dosadašnji stav je bio da on neće produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama radova na Kosovu koje izdaje Srbija. 



(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.