6.11.2022. 15:37
0
Na Festivalu GRAND GOURMET 2022 poručeno kako unaprijediti domaće destinacije
Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija organizirala je u Splitu Festival GRAND GOURMET 2022, na kojem su učesnici predložili ideje, pa i kritike kako i čime unaprijediti domaće destinacije.

Saglasni su u stavu da treba ponudu unapređivati novim saznanjima, promovirati destinacije kroz autohtone i sezonske proizvode, povezivati baštinu s izvornom gastronomijom i predstavljati je gostu na savremen način.

Somelijer i vinski pisac Tomislav Jakopović poručio je da ugostitelji ili voditelj objekta treba dobro procijeniti gosta kako bi mu predstavio ponudu na sažet i domišljat način.

- Ugostitelj treba biti i psiholog te procijeniti gosta koji mu je došao, ako to nije moguće u kratkom roku, onda mu treba prići - biti kratak i koncizan, a uz to imati kvalitetnu ponudu što ne bi trebao biti problem jer mi smo kao zemlja blagoslovljeni ponudom vinskih sorti - kazao je Jakopović.

Promotor i savjetnik za vina Damir Zrno naveo je kako vinska karta mora biti posve prilagođena ponudi hrane restorana i nikako ne smije biti dosadna.

- Nužno je da se menadžeri lokala i konobari obrazuju i neprestano educiraju i da posjećuju vinare, tada će imati čvršći stav, znanja, a restorani dobiti na kvaliteti - kazao je Zrno.

Festival je završen dodjelom nagrada barmenima. U kategoriji aperitiv drinka bila je najbolja Božena Pavlović, u long drinku Slovenka  Lara Šoštar Pribožič, a Kristijan Briješki osvojio je flair natjecanje – pripremu koktela uz žongliranje bocama i barskim priborom.

- Votka, martin dry i aperol to je bio aperitiv za manifestaciju, koktel koji otvara apetit. Kako radim inače taj posao nije bio problem osmisliti kombinaciju, iako sam isprobavala mjesec dana kombinacije. Završavam 5. godinu hotelijerstva i velika mi je želja napredovati, a trenutno vodim fine dining restoran – kazala je Božena Pavlović iz Dubrovnika.

Pored takmičenja barmena na Festivalu su upriličene radionice sljubljivanja francuskih sireva sa slavonskim vinima, te okrugli sto o temi vina. Cilj je bio da se renomirani stručnjaci, ali i mladi koji se tek školuju na području turizma, multidisciplinarnim pristupom u raspravi predlože strategije za uspješniji hrvatski turizam.

- Zaključak je da mi možemo privući gosta, no on neće doći tu na samo dva-tri dana dok traje neka manifestacija, pa treba uključiti što više sudionika i povezati manifestacije. Recimo, da gost dođe na branje maslina, a zatim ode u lov na tartufe kako bi imao što bolji doživljaj – kazala je Karin Mimica, voditeljica projekta Gastronaut 100 vodećih hrvatskih restorana.

Ovo je bio 8. po redu festival Udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji je održan uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita te drugih partnerskih organizacija.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.