17.11.2022. 12:10
0
Večeras protesti ispred Skupštine Crne Gore: "Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini izlaz"
FOTO: Savo Prelević/Nova.rs
U Podgorici će večeras ispred skupštinske zgrade biti organizirani protesti protiv usvojenih izmjena zakona o predsjedniku te zemlje.

Također tokom protesta bit će zatraženo organiziranje vanrednih parlamentarnih izbora za čije je održavanje prikupljeno više od deset hiljada potpisa građana, najavili su iz Organizacijskog odbora pokreta "Ima nas".

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj, financijskoj, ekonomskoj, sigurnosnoj, zdravstvenoj krizi i jedini izlaz je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi što prije dobili odgovornu vladu koja će štiti interese države i raditi u korist građana, smatraju u pokretu "Ima nas".

Prvi protesti pokreta "Ima nas" održani su u Podgorici, 8. novembra i njegov formalni organizator bio je Forum Luča, podržali su ga DPS, SDP, SD i LP, a na njima je sudjelovalo više od deset hiljada građana.

Izmijenjeni Zakon o predsjedniku, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, uz veliko negodovanje DPS-a i stranaka njegovih koalicijskih partnera produbio je političku krizu u toj zemlji.

Prema izmjenama tog zakona, koje je predložio Demokratski front, Ðukanović bi trebao da se vrati u ustavne okvire, a vođa Demosa Miodrag Lekić predložen je za mandatara za sastav nove vlade.

Ðukanović je ignorirao prijedlog da Lekić bude mandatar vlade koja bi zamijenila vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a kojoj je nepovjerenje izglasano na inicijativu DPS-a i to nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ustavom nije predviđeno rješenje u kojem se trenutačno nalazi Crna Gora jer je Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje, a predsjednik države odbija povjeriti mandat za sastav nove vlade kandidatu skupštinske većine. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.