31.1.2023. 10:31
1
Prva reakcija Ukrajine na Milanovićevu izjavu o Krimu: Da li bi mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina...?
Izjavom da Krim više nikada neće biti Ukrajina hrvatski predsjednik Zoran Milanović doveo je u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine i to smatramo neprihvatljivim. Također je upozorio na sukob s Rusijom koja ima nuklearno oružje - napisao je danas na Facebooku glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je jučer u Petrinji da "Krim više nikada neće biti Ukrajina", aludirajući da je međunarodna zajednica već napravila takav presedan s Kosovom. Rusija je anektirala Krim 2014. godine. 

- Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost? Bi li njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam - napisao je Nikolenko.

Nikolenko je u svom postu podsjetio da je "Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svog teritorija - pa dodao: "Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi Hrvati su uspjeli zaštititi neovisnost svoje države."

- Smatramo neprihvatljivim izjave predsjednika Hrvatske, koji je zapravo doveo u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine - naglasio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Objavu je zaključio zahvalom "hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu na nepokolebljivoj potpori Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije". 


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.