3.2.2023. 10:38
0
U Užicu preminuo omiljeni doktor rođen u Sarajevu: Ostaće upamćen jer se sa pacijentima zatvorio u hiruršku salu jer nije bilo gaze za operacije
U 70. godini života preminuo je dr Edin Mutevelić Didi, hirurg u penziji. Svojim radom ostavio veliki pečat u užičkoj bolnici i u bolnici u Priboju.

Dr. Didi je, kako pišu tamošnji mediji, bio omiljeni ljekar pacijentima ne samo u Užicu, već u celom Zlatiborskom okrugu i Srbiji, kolege su ga ili voljele ili nisu, ali su ga poštovale. 

Samosvjestan i čovjek širokih razmišljanja, često je u životu upadao u neprilike, iskakao iz sistema, da bi na kraju ostao dostojan sam sebe. Tokom njegovog života pratili su ga uspjesi, ali i afere, pa je često bio na meti javnosti i novinara.

Mnogi su ga kritikovali, ali više je bilo onih koji su ga bodrili i davali mu podršku, naročito njegovi pacijenti koji su stalno bili uz njega, zahvalni što im je spasio živote i borio za njihova prava.

Dr Didi je rođen 1953. godine u Sarajevu u veoma dobrostojećoj i obrazovanoj porodici. Poslije završenih studija u Sarajevu 1977. godine odselio se u Užice gdje je sa svojom ljubavi sa fakulteta dr Mirom osnovao porodicu. Odmah je zaposlenje dobio u užičkoj bolnici, a potom je završio specijalizaciju za hirurga, a onda subspecijalizaciju za karcinom dojke. Tu je proveo svoj radni vijek, sa povremenim odlaskom u bolnicu u Priboj.

U užičkoj bolnici je ostao zapamćen po operaciji pacijenktinje iz čije je dojke izvadio tumor težak 6 kg, kao i pacijenta sa čijeg je lica skinuo tumor veličine fudbalske lopte. Došao je na udar na javnosti kada je dječaku spasio život što mu je operisao slijepo crijevo. Tri dječija hirurga su se razboljela i nijedan nije radio, a pod teškom upalom slijepog crijeva u bolnicu su roditelji doveli dječaka.

Nije bilo ni saniteta da ga odmah pošalju za Beograd, jer su svi bili u tranzitu. Bilo je ili da se čeka sanitet i da vrijeme otkucava posljednje minute dječaka ili da se odmah operiše. Dr. Didi je uz saglasnost roditelja izvršio uspješnu operaciju i spasio život dječaku. Za to je bio suspendovan tri mjeseca.

Javnost ga pamti kada se 2010. godine zatvorio sa šest pacijenata u hiruršku salu, jer nije bilo gaze za operacije, te su danima operacije odlagane. Afera koja je pratila ovog doktora je kada je na svojoj FB stranici objavio videosnimak (uz saglasnost pacijenta) kako operiše pacijenta u pribojskoj bolnici, odnosno kako vadi nož iz grudi pacijenta, koji je sam sebi zabio.

Taj snimak od 12 minuta uzburkao je srbijansku javnost, a dr Didi je to uradio, kako je rekao, da bi skrenuo pažnju u kakvim uslovima radi hirurško odjeljenje užičke bolnice. On je tada uzeo odmor i otišao u tu bolnicu, gdje je spavao i hranio se sa pacijentima.

Stigle su mnoge osude javnosti zbog tog snimka, bio je na raznim komisijama, ispitivanjima, ali kada mu je stigla podrška od ljekarskih komora iz Evrope i ponuda da sa svojim kolegama koji su mu pomagali u toj operaciji ode za Australiju, sve se stišalo. U Australiji i Americi vrsni doktori su puštali taj snimak kao primjer u kakvim teškim uslovima jedan hirurg može da izvede tešku operaciju. Nakon tog incidenta bolnica u Priboju je dobila specijalizacije, sanitet i obnovljeni su mokri čvorovi u bloku.

I u privatnom životu dr Didi je bio veliki čovjek. Voljeli su ga Užičani, a i on njih, pa se često viđao u užičkom kafićima. Pored hirurgije volio je da proba mnoge druge poslove. Govorio je da jako malo spava, pa ima vremena i energije za mnoge stvari. Bavio se tovom junadi, branjem gljiva, otkupom šumskih plodova i malina, imao je hladnjaču, pa je držao farmu ovaca na Tari, kupovao je, reparirao i prodavao oldtajemere… Strast su mu bili ribolov i priroda.

- Ja jesam autohtoni Sarajlija, ali sam naturalizovani Užičanin. Imao sam mnogo prilika da odem odavde, ali ne mogu, zbog silnih sadržaja kojima sam ispunio život, da u tome sada uživam, kada za dvije do tri godine odem u penziju. Ovdje ću biti sahranjen i nadam se da će mi kada budem umro neko napraviti In memoriam i da kaže ispustio dušu naš Užičanin Didi Mutevelić. Na to bih bio ponosan.

- Jako volim Užice, obožavam ovaj grad, a i mene ljudi vole. Jedan sam od rijetkih doktora kojeg ćete vidjeti na trgu, bilo gdje u kafani… - rekao je dr Didi u intervju za jedan užički lokalni list prije nekoliko godina, prenio je Telegraf. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.