28.2.2023. 19:18
0
Tuzlanka provocira Vučića i SNS: Naprednjaci, idemo junaci, vrijeme je da kažete šta mislite o planu Evrope za Kosovo, nema više skrivanja u foteljama
“O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član SNS, nema skrivanja u foteljama, vrijeme je da stanu iza svojih odluka, idemo junaci, vrijeme je da hrabro kažete šta mislite”, kaže bivša ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, inače rođena Tuzlanka.

Povod je jučerašnji dogovor Beograda i Prištine u Bruxellesu i saglasnosti obje strane da prihvate njemačko-francuski plan za Kosovo.

Tekst Zorane Mihajlović prenosimo u cijelosti:

Sedam godina bilo je potrebno od donošenja odluke i definisanja projekta “Apolo 11”, pa do prvog koraka Nila Armstronga na tlu Mjeseca 1969. godine. Samo sedam godina! Kakav poduhvat u kome su učestvovali i naši ljudi.

I u koje vrijeme! Uspeh misije Apolo 11 vezan je za jasnu viziju, jedinstvo države, naroda i nauke i gledanje u budućnost.

A mi? Kako mi trošimo naših “sedam” godina? I dalje živimo u vakumu sjećanja, negdje između želje da ne mislimo i nagona da živimo i idemo ka budućnosti. Oko nas, iza i ispred stoje dijalozi, razgovori, kompromisi, političarenje… i sve na temi Kosova i Metohije.

Nema političara koji dolazeći na vlast nije obećavao rješavanje i bolji život za ljude na Kosovu i Metohiji. Nema onog ko nije koristio Kosovo i Metohiju kao igračku, plijen, glasački rezervoar, faktor ucjene u trenucima koji traže odluke.

Sad je trenutak za odluku o Prijedlogu Evrope i SAD za rješenje pitanja Kosova. Ne, taj plan nije odluka o prihvatanju nezavisnosti Kosova. To je odluka koja treba da donese ono za šta se godinama svi zalažu – mir, suživot, bolji život i za Srbe i za Albance.

Moj stav je da Srbija treba da prihvati i sprovede plan Evropske unije i SAD. I manje je važno ko ga je predložio od toga šta u realnosti on znači. Plan ne znači “izdaju” kako pojedini predstavnici opozicije, ali i vlasti žele da ga predstave igrajući se izbledjelim istorijskim osjećanjima građana. Ovaj plan je prilika za novi početak suživota Srba i Albanaca na Kosovu. On nije dekret, on je proces koji gleda u budućnost.

I nema dileme da smo sporazum Srba i Albanaca odavno morali da postignemo, i sada nije bitno ko je kriv što nije jer nevinih i nema. O tome neka istorija sudi i sudiće, bez dileme. Ovo je prilika da se riješi učmala atmosfera beznađa i neuspjeha u kojoj se decenijama koprcamo.


Zato je važno da svako ko sebe naziva političarom, da javne ličnosti i najznačajnije institucije kažu svoj stav o ovom planu. I naravno još važnije – da se izjasne sve političke partije, pogotovo one najodgovorije, one na vlasti. Prvo da uradi najveća i najodgovornija – Srpska napredna stranka. To je pošteno i odgovorno. To je demokratski.


Predsjednik Srbije ima ustavnu obavezu, ali i svijest da je došlo vrijeme donošenja određenih odluka. On je i predsjednik najjače političke partije. Deklarativno pojavljivanje nekolicine funkcionera SNS u medijima, nije stav stranke o ovom važnom pitanju. Kao što stav stranke o planu EU i SAD za Kosovo nije ni sjednica Predsjedništva, zvanična ili nezvanična, na kojoj će svi klimnuti glavom da se slažu sa stavom Predsjednika.

O nekom drugom pitanju možda, ali o ovom – ne!

O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član/ca SNS. Da svaki mjesni, opštinski, gradski odbor stranke sedne, raspravlja i donese odluku ali ne o tome da li su uz Predsjednika jer to se podrazumijeva zar ne? Već da odluče da li podržavaju plan EU i SAD za rješavanje pitanja Kosova. Nema skivanja u foteljama, vrijeme je da stanu iza svojih odluka.

Šta plan predstavlja?
Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite.

Da bi mogli da donesu odluku svaki član i članica SNS treba da budu upoznati šta plan predstavlja, u kakvim okolnostima se donosi i šta on može da omogući. Bez skrivanja. To je pošteno, to je pošteno prema sebi, pošteno na kraju i prema predsjedniku stranke.

Isto je i sa SPS i ostalim partijama koje je SNS uvukla u vlast. Dajte da vidimo stav svakog odbora SPS. Ili možda ćutanjem opet žele da dobijaju političke poene? Teško, i to vrijeme se promjenilo. Vrijeme je odluka. Da li ste Za ili ste Protiv?

Ja sam Za!

Prošlost nije opcija! Hoćemo da živimo u miru, bez kriza i kriznih situacija, hoćemo da radimo, živimo i da se smijemo a ne da slušamo vijesti o ranjavanju djece na Kosovu. Hoćemo da se bavimo novim tehnologijama i zelenom tranzicijom a ne puškama, ružičastim ili zelenim dronovima samoubicama, vojnom opremom i nagovještajima stalnih sukoba.

I Srbi i Albanci treba da se razvijaju. Koliko god neki misle da ovo košta, to nije ništa za izgubljene mladosti, živote i vrijeme generacija koja su na ovaj ili onaj način bile i jesu zarobljene politkom oko Kosova.

Sada je vrijeme za hrabrost i odvažnost, vreme je za donošenje odluke.

Za mene – Prošlost nije opcija”, poručila je MIhajlović, prenosi Nova.rs.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.