28.2.2023. 22:00
0
Vučić pojašnjava naciji: Bilo je uzmite ili ostavite, nastavit ćemo razgovore
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se na Radio-televiziji Srbije nakon jučerašnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Aleksandar Vučić je rekao da je u Briselu juče bio „jedan razgovor“ i najavio da će ih biti još.

„Bio je jedan razgovor, nismo se dogovorili, nastavićemo“, rekao je Vučić u emisiji „Takovska 10“ na RTS-u.

On je naveo da je francusko-njemački plan koji je u međuvremenu, kako je kazao, postao evropski prijedlog.

"Taj plan Evropske unije je došao kao ideja Emmanuela Macrona i Olafa Scholza, donijeli su papir. Nikog nisu pitali, nije bilo uopšte mogućnosti za pregovore, rekli su uzmite ili ostavite… Ljudima sam uvijek govorio istinu, a tekst plana EU je donijet bez mogućnosti ikakvog pregovora“, rekao je on.

On je naveo i da je upozoren o posljedicama neprihvatanja prijedloga, među kojima su zaustavljanje evropskih integracija i direktno povlačenje investicija.

„Dio mog tima je očekivao da će oni izaći sa saopštenjem da Kurti nije spreman za ZSO, a ja sam znao da se to neće dogoditi, već će da lažiraju, da će biti neka balansirana poruka. Kažu ljudi da mi nismo reagovali ni na koji način, i da nismo uputili primjedbe, što nije tačno“, rekao je on o jučerašnjem sastanku.

„Rekao sam Scholzu i Macronu da ne može da se razgovara o priznanju i ulasku Kosova u UN“.

On je naveo i da je Srbija predala oštar i temeljan odgovor, odnosno non pejper na evropski prijedlog i to na šest kucanih strana. Dodao je da će taj papir ući u istoriju i da se „zna šta je odbijeno“.

„Kada o ovome govorim oni su se vratili uz kozmetičke izmjene, i rekli ili uzimate ili ne. Hoću svim građanima da kažem, posebno Srbima. Da, ja mislim da je važno da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je u Minhenu Macronu i Scholzu rekao da ne može da se razgovara o priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene nacije.

„Bilo je ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo i završimo kao devedesetih uz potpunu ekonomsku propast, rekao sam da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz plana“, rekao je Vučić.

„Šta mislite zašto nisam potpisao ništa, a za šta su govorili da ću da potpišem? Imate izjavu, iznenadio sam se u Skupštini, francuski državljanin Miloš Jovanović je objavio na Instagramu da sam izdajnik koji hoće da potpiše secesiju Kosova. Dva dana kasnije, evo ništa nije potpisano u Briselu“, rekao je Vučić.

„Nemam šta da krijem, ovo nam je postavljeno – hoćete ili nećete“

Predsjednik Srbije je naveo i da su beogradski mediji objavljivali dijelove evropskog prijedloga.

„Ja kažem da nemam šta da krijem, ovo nam je postavljeno: ‘Ili hoćete ili nećete’. Boreljova izjava je vrlo neodređena, ja sam govorio o konceptu ili okviru. Spremni smo da razgovaramo o svim temama, i to bi dovelo do normalizacije“, rekao je Vučić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.