3.3.2023. 18:26
0
Ivica Dačić: Srbija od početka rata nije izvozila oružje ni u Ukrajinu, ni u Rusiju
Srbija od početka rata u Ukrajini nije izvezla oružje nijednoj od strana u sukobu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Srbija, to mogu da tvrdim, jer moje ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način”, rekao je Dačić novinarima.

On je napomenuo da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje.

Portal “Militarni”, koji prati aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine, objavio je ranije da ukrajinska vojska koristi rakete “ER GRAD 2000” promjera 122 milimetra koje je Srbija, navodno, poslala Ukrajini.

U tekstu je pojašnjeno da je kanadska kompanija “Džej-En-Džej eksport import” naručila rakete od kompanije “Krušik”, te da su sanduci sa raketama poslati u Tursku, pa u Slovačku, odakle su proslijeđeni Ukrajini i naglašeno je da “nije poznato da li Srbi znaju kome su prodali projektile” koji su isporučeni 4. i 6. februara.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija prati podatke o potencijalnim isporukama municije iz Srbije u Ukrajinu, te da je pitanje previše ozbiljno “da bi se odmah reagovalo po mjeri” i da su potrebne činjenice, prenose agencije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.