9.3.2023. 16:53
0
Amerikanci uputili jasnu poruku Vučiću: “Srbija od toga ima samo štete”
FOTO: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Američki veleposlanik u Beogradu Cristopher Hill ohrabrio je u četvrtak Srbiju da se pridruži zapadnim zemljama u odnosu prema Rusiji i njezinoj invaziji na Ukrajinu i da uskladi svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Skoro sve zemlje svijeta zauzele su stajalište da se Rusiji ne smije dozvoliti da nastavi raditi to što čini u Ukrajini, rekao je Hill novinarima, izrazivši nadu da će se i Srbija pridružiti tim državama, piše Hina, prenosi N1. 

Ako je potrebno progutati gorku pilulu, bolje to uraditi odmah, poručio je američki veleposlanik u razgovoru s novinarima tijekom posjeta Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu.

Konstatirajući da je Srbija na putu ka Europskoj uniji (EU), Hill je ponovio i ranije poruke Bruxellesa Beogradu da treba uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s Unijom.

Hillove ranije ocjene kako “Srbija ima samo štete” od izbjegavanja da pridruži mjerama zapadnih zemalja prema Rusiji, desna oporba ocijenila je kao najavu novog političkog koraka vlasti Aleksandra Vučića.

Desno krilo na srbijanskoj političkoj sceni i ultranacionalisti Vučića optužuju da će pristati na uvođenje sankcije Rusiji i tako “ispuniti i taj zahtjev Zapada”, te da će pristati na “politiku ucjena koje će slijediti jedna za drugom” i u pogledu prihvaćanja europskog plana za Kosovo, kojim se sugerira uzajamno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbijanski čelnik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.