11.3.2023. 22:35
0
NATO brodovi se usidrili u Hrvatskoj: Nikad veća vojna flota na obalama Splita, oglasilo se Ministarstvo odbrane
Grupa NATO brodova iz formacije SNMG2 posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Split u sklopu posjete Hrvatskoj od 12. do 16. marta, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru, najavljeno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane?. ?

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a grupom NATO brodova komanduje komodor Scott Sciretta iz američke Ratne mornarice.

Kako se navodi, u sastavu grupe nalaze se komandni brod, američki razarač RM UŠ "James E. Williams", fregata Grčke Ratne mornarice (RM) "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "Barbaros" (F-244), fregata Holandije RM HNLMS "De Zeven Provincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "Fredericton" (F-337).

"Tokom posjete planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne saradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava u cilju unaprjeđenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvježbavanja, planirana su i sportska nadmetanja
", najavili su iz MORH- a.

Ova grupa NATO brodova posjećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, ali sada je u punom sastavu i ta je posjeta jedna od većih, prenosi SB.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.