12.3.2023. 16:14
0
Kurti: Potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje
Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Briselu 27. februara odbio da potpiše evropski prijedlog i najavio sljedeći sastanak u Ohridu 18. marta, prenosi Kosovo online.

Kurti je s foruma u Manhajmu koji je organiziran na inicijativu studenata tog Univerziteta, objavio video poruku u kojoj je poručio da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje.

Kurti je dodao da se nada da "odbijanje Srbije da potpiše evropski plan, ne znači da se ne slaže s njim".

- Na trilateralnom sastanku u Briselu 27. februara, ponudio sam da potpišem osnovni sporazum uime Republike Kosovo. Nažalost, predsjednik Srbije je to odbio nakon čega je obavijestio javnost. Sljedeće sedmice ćemo se ponovno sresti u Ohridu. Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše prijedlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem. Svakog dana svjedočimo kreativnosti i konstruktivnosti. Smatramo da osnovni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja napredak ka međusobnom priznanju između dvije države. Vjerujemo da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva takvo priznanje kao centralni dio sporazuma - rekao je on.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.