4.4.2023. 15:17
0
Thaci: Žao mi je žrtava, ali nepravda se ne ispravlja drugom nepravdom
Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci kazao je u utorak pred sudom u Haagu da mu je žao žrtava rata ali da se jedna nepravda ne može ispraviti drugom nepravdom te da danas kreću na put ka istini i pravdi što su njegova dragocjena načela.

“Danas zajedno počinjemo put prema istini i pravdi, istina i pravda su za mene dragocjena načela, kamen temeljac svih demokratija i mira. Dopustite mi da iskoristim ovaj trenutak, osjećam sažaljenje i bol za sve žrtve ovog strašnog rata bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost. Nepravda se ne ispravlja drugom nepravdom”, kazao je Thaci koji je među Kosovarima junak jer je predvodio ustanak protiv srbijanske vlasti, što je u konačnici dovelo do neovisnosti Kosova.

Thaci je podsjetio kako je put do slobode građana Kosova bio dug i težak te kako je studirao u Švicarskoj kada je obitelj Jashari masakrirana 1998. godine te se poput mnogih Albanaca iz dijaspore, vratio da pomogne Kosovu.

Thaci je kazao kako se OVK sastojala od običnih ljudi, dobrovoljaca koji su pokušavali zaštititi kuće, obitelji i naselja, ali je tisuće obitelji izgubilo svoje voljene u masakrima koje su počinile srpske snage.

“Građani Kosova nisu željeli rat, bili su odlučni i imali su volju za mirom. Kosovski rat je nametnut, a građani su učinili ono što bi svaki narod učinio da zaštiti svoju zemlju. Mi na Kosovu bili smo na pravoj strani historije”, kazao je Thaci te dodao da je sretan što građani Kosova žive u slobodnom, neovisnom Kosovu s jednakim pravima za sve građane.

Suđenje bivšim čelnicima OVK-a Hashimu Thaciju, Jakupu Krasniqiju, Kadri Veseliju, te Rexhepu Selimiju počelo je u ponedjeljak uvodnim izlaganjem Tužilaštva, a danas je riječ imala odbrana i to Tachijevi advokati Gregory Kehoe i Luka Mišetić.

“Hashim Thaci nije imao motiva sudjelovati u zločinima. Kao jedan od političkih vođa OVK, Hashim Thaci je znao da uspjeh oslobodilačkog rata ovisi o podršci zapadnih zemalja, posebno SAD-a”, rekao je avdokat Kehoe, prenose Reporteri.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, podigao je u novembru 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine, uključujući progon, ubistvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tokom borbe za neovisnost.

Trojica među njegovim najbližim saradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.

Sva četvorica su optužena za “udruženi zločinački poduhvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sistemski napadi” na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.