17.4.2023. 21:07
1
Dačić ne želi u Strasbourg ako će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne namjerava putovati u Strasbourg u povodu dvije decenije od prijema Srbije u Vijeće Europe ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa šeficom diplomacije Gabona Yolandom Nyonde, rekao da se na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, najavljuje da će Odbor ministara Vijeća Europe započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

- Ako je to tačno, ja neću ići u Strasbourg, jer u Vijeće Evrope nikad nije bilo primljeno nešto što nije država - rekao je Dačić.

On je uputio prijekor Uniji ocijenivši kako je nemoguće s jedne strane braniti teritorijalni integritet Ukrajine, a s druge strane rušiti teritorijalni integritet Srbije, koja u svom Ustavu Kosovo vidi kao integralni dio svog teritorija i ne priznaje neovisnost koju je Priština proglasila 2008. godine.

Dačić je podsjetio i na obavezu prištinskih vlasti preuzetu u Bruxellesu 2013. da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu, koja je naglašena i u nedavno prihvaćenom prijedlogu evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa dvije strane, te dodatnim Aneksom tog sporazuma usuglašenim 18. marta u Ohridu, prenosi Hina.

Srbija, dodao je, neće dopustiti da se njena "konstruktivnost promatra kao slabost" i da Kosovo, 10 godina poslije potpisivanja sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba biti "nagrađeno otpočinjanjem procedure" za prijem u Vijeće Evrope.

- To je takav faul, da je to neoprostivo - naglasio je Dačić.

Osim moguće posjete Strasbourgu, koji je doveden u pitanje, Dačić je najavio i predstojeće razgovore s ministrima vanjskih poslova Švedske i Francuske.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.