8.6.2023. 20:34
2
Američki ambasador u Beogradu: Srbija je naš partner, pitanje je da li je Kurti
Pitanje je da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera, kaže u intervjuu za Glas Amerike Christopher Hill, američki ambasador u Beogradu, i dodaje da se “ne sjeća tako dubokih podjela između Prištine i Vašingtona”.

Hill je rekao i da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

Američki diplomata demantovao je navode pojedinih provladinih medija da Zapad kroz proteste protiv nasilja želi da destabilizuje Srbiju, a u intervjuu je prokomentarisao i najavu vlasti u Beogradu o vanrednim izborima.

“Mislim da imamo problem sa gospodinom Kurtijem, nije voljan da to prihvati. Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim, da li možemo da računamo na njega kao partnera. Ali, ostavit ću tu odluku našoj ambasadi u Prištini”, kaže Hill.

Upitan je da li mu je Kurti rekao da nije spreman na deeskalaciju i organizaciju novih izbora.

“Deeskalacija je suštinska i mislim da smo imali uspjeha u vezi sa tim pitanjem u proteklih par dana. Ima deeskalacije, svakako na srpskoj strani, a očekivanje od EU i SAD je da Kosovo napravi korak u tom smjeru. Jako je važno da se specijalna policija povuče iz opštinskih zgrada. Također, gradonačelnici treba da napuste opštinske zgrade i to treba da se desi u nekom trenutku. I treće, malo teže pitanje, jeste da li možete da imate nove izbore. Sa srpske strane je jasno rečeno da je važno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je i dalje problem za gospodina Kurtija. Jer svi ostali shvataju da je to neophodno”.

Vjeruje li da će Srbi učestvovati na izborima ako ne bude oformljena?

“Ne bih da ulazim u detalje pregovora, ali mislim da su Srbi zabrinuti oko toga da učestvuju na lokalnim izborima koji se odvijaju pod istim okolnostima kao i prethodni – koje su bojkotovali. Mislim da su potrebne neke promjene, ne bih da govorim o tome koliko daleko treba da idu i kako će se postići. Znam da će biti mnogo razgovora sa srpskom zajednicom na Kosovu u vezi sa tim kako da se krene napred. Moramo da imamo u vidu da je cilj ovih izbora da oni koji su izabrani služe zajednici na sjeveru Kosova, koja je većinski srpska”, kaže Hill.

Ako ne budu ispunjeni zahtjevi, EURONEWS u Albaniji je izvijestio o mogućim sankcijama Kosovu – da premijer i ministar unutrašnjih poslova budu označeni kao „persona non grata“ i da se zamrznu evropski i američki fondovi za Kosovo. Hill je upitan da li je to tačno.

“Ne znam da li je to bazirano na činjenicama, morat ćete da vidite koji su njihovi izvori. Nisam u poziciji da komentarišem te navode”, kaže Hill.

Govorio je malo i o sankcijama koje su njemu poznate:

“Na primjer, kada je visokorangirani američki general posjetio Srbiju, rekli smo Kosovu da nećemo realizovati vojnu vježbu koju smo planirali…”, kaže Hill.

Ipak, Kurti ni onda nije učinio korak naprijed?

“Moram da kažem, i izvinjavam se na izrazu, da je to proces. I neće se desiti u jednom trenutku, već u nekom periodu. Ali, mislim da je gospodin Kurti kompletno informisan od našeg ambasadora u Prištini, gospodina Lajčaka i gospodina Escobara, da će morati da napravi neke promjene ako želi da računa na nas kao prijatelja i partnera. Ne sjećam se da sam ikada vidio tako duboke podjele u odnosima Prištine i Vašingtona”, kaže Hill.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.