10.12.2023. 11:22
0
Kriza u Njemačkoj prelila se i na naš region: Narudžbe u padu, počela otpuštanja radnika
FOTO: ilustracija
Trećina hrvatskih drvoprerađivačkih kompanija već je počela s otpuštanjima, a sve zbog pada narudžbi iz Njemačke.

U hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18.000 radnika, a već bi na proljeće taj broj mogao biti znatno manji ako ne dođe do naglog preokreta na tržištu.

Vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća Filip Galeković kaže da njegov biznis osjeti nadolazeću recesiju prije svih jer narudžbe padaju.

"Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Evrope, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta", rekao je Galeković za Dnevnik Nove TV. Dodao je da je njegova kompanija osjetila pad od preko 50 odsto.

U Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji, gradnja je stala.

Glavni ekonomista HUP-a Hrvoje Stojić kaže da se radi o možda najozbiljnijoj krizi u njemačkoj građevinskoj industriji unutar zadnjih 50 godina.

"U strukturi BDP-a udio robnog izvoza je pao za 20,4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez", rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber za Dnevnik Nove TV.

Kod nas je svaka treća tvrtka već smanjila broj zaposlenih kako pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje. Neke su otpustile i do 20 odsto radnika, prenosi Jutarnji list.

"Zapošljavamo na Baniji, 120 ljudi, i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija", kaže Galeković.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.