18.12.2023. 15:10
0
"Kremlj pažljivo prati izbore u Srbiji": Stigla prva reakcija iz Moskve nakon objave izbornih rezultata
FOTO: screenshot
Republička izborna komisija potvrdilo je pobjedu Srpske napredne stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima s 46.84 posto glasova (1.667.801), dok je opoziciona proeuropska koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila 23.38 posto.

Rezultati se temelje na podacima do danas u 10 sati s obrađenih 7852 od ukupno 8273 biračka mjesta. Od upisanih 6.500.666 birača, glasalo ih je 58.84 posto, uz oko 2.7 posto nevažećih listića.

Izborni prag od tri posto prešle su još Socijalistička partija Srbije (6.59%), nacionalno-konzervativna koalicija “Nada za Srbiju” (5.02), te iznenađenje ovogodišnjih izbora – nedavno formirana politička skupina “Mi – glas iz naroda – Branimir Nestorović” s 4.68 posto glasova. Sve ostale liste nisu prešle izborni prag, ne računajući manjinske stranke za koje vrijedi tzv. prirodni prag. Tako će izvan parlamenta biti, među ostalim, Narodna stranka Vuka Jeremića, koalicija koju je predvodila Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića te radikali (SRS) Vojislava Šešelja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj pažljivo prati izbore u Srbiji, pozdravlja uspjeh stranke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nada se da će to pomoći daljnjem razvoju odnosa.

“To je isključivo unutarnja stvar Srbije, nama prijateljske, bratske Srbije. Naravno, pozdravljamo ovaj uspjeh gospodina Vučića i nadamo se da će to pridonijeti daljnjem razvoju zemlje”, rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.