23.12.2023. 12:00
0
Poznati meteorolog otkrio šta nas očekuje: Na Božić toplo, a evo kako će biti za Novu godinu
Jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa Zoran Vakula gostovao je u studiju Večernjeg TV-a, gdje je u razgovoru s voditeljicom Petrom Balijom otkrio kakva zima nas očekuje. Istaknuo je da smo već imali vrlo toplu jesen, naglašavajući pritom vrlo veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječno toplih mjeseci.

"Decembar je, već sada se može reći, iznadprosječno topao, a za januar i februar očekuje se, za srednju mjesečnu temperaturu zraka, čak i veća anomalija, odnosno odstupanje od prosjeka, pogotovo za januar. Za februar se pokazuju neki signali da bi ona trebala biti malo manje iznadprosječno topla, s češćim, ali ne dugotrajnim i osobito hladnim prodorima" kazao je.

Što se tiče padavina, tokom prodora hladnoga zraka povećava se vjerogatnost za snježne pahulje, iako Vakula napominje da je teško precizno tvrditi hoće li se one pojaviti i kada.

"Ne znam ko bi se usudio takvo nešto tvrditi, ali je za očekivati. Dakle, barem u gorju, ako ne i u nekim nizinama, ali ne mislim da će ova zima biti ni ekstremno snježna niti da ćemo imati nekakvu ekstremnu hladnoću", rekao je.

Inače, Vakula je ranije otkrio i kakvo nas vrijeme očekuje za Božić. Iako mnogi maštaju o blagdanskom ugođaju s pahuljama snijega, Vakula smatra da je vjerovatnost za to vrlo mala. Istaknuo je, da će se nastaviti iznadprosječno toplo vrijeme, piše Večernji.

"Izgleda kao da nas ovi posljednji dani godine žele podsjetiti na to kakva je bila godina, a ona je bila iznadprosječno topla. Ponegdje je 2023. bila i rekordno topla, ili blizu rekorda. Srećom, sljedeći dani neće biti rekordno topli, ali topline neće manjkati. Naime, i za vikend, ovaj produženi blagdanski, nastavljaju se iznadprosječne temperature zraka, minusi će biti rijetki, a većinom će čak i izostati", rekao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.