26.6.2024. 20:30
0
Novi desničarski premijer Sjeverne Makedonije koristi staro ime zemlje, Grci negoduju
Grčki premijer Kiriakos Micotakis upozorio je političke čelnike Sjeverne Makedonije i nacionalističkog premijera Hristijana Mickoskija da ne koriste staro ime zemlje "Republika Makedonija".

U današnjem govoru u parlamentu, Micotakis je rekao da nova vlada u Skoplju "nije dobro počela" i da je prekršila svoje obveze po međunarodnim ugovorima kada je u pitanju ulazak zemlje u EU.

"Sve države članice EU-a moraju se složiti s primanjem nove članice", naglasio je.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE pobijedila je na parlamentarnim izborima u maju ove god i osnovala novu vladu. Nacionalisti su okončali sedmogodišnju vladavinu socijaldemokrata koji su 2018. potpisali sporazum s tadašnjom grčkom vladom, uz posredovanje UN-a, i smatralo se da je time riješen spor oko naziva zemlje.

Zvanična Atina je zauzvrat priznala da postoji makedonski jezik i nacija. To je utrlo put za ulazak Sjeverne Makedonije u NATO 2020. Atina se protivila starom imenu zemlje jer se tako zove njena sjeverna pokrajina.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.