13.10.2024. 12:46
0
Za predsjednika Hrvatske više od 10 kandidata, među njima i četiri žene
Na izborima za predsjednika Hrvatske građani će birati između više od 10 kandidata. Broj kandidata još nije konačan dok Državno izborno povjerenstvo ne potvrdi kandidature ukoliko kandidati ispune sve uslove.

Prvi krug predsjedničkih izbora najvjerovatnije će biti održan kao i na prošlim 2019. godine, uoči Božića ili između Božića i Nove godine – u nedjelju 22. ili 29. decembra. Eventualni, ali vrlo vjerovatni drugi krug u tom bi slučaju bio održan 5. ili 12. januara 2025. godine.

Do sada poznata imena koja već se pojavljuju u javnom prostoru kao kandidati za predsjednika/cu Republike Hrvatske su aktuelni predsjednik Zoran Milanović koji ima podršku SDP-a i prije i poslije promjene predsjednika, Dragan Primorac uz podršku HDZ-a i Andreja Plenkovića. U igri su još Marija Selak Raspudić, Ivana Kekin, Branka Lozo, Miro Bulj.

Kako piše hrvatski N1 kandidature su najavili Tomislav Jonjić, Dražen Keleminec, Aurora Weiss, Niko Tokić Kartelo.

Vlada RH trebala bi donijeti odluku o raspisivanju izbora u novembru, a u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora moraju se predati kandidature Državnom izbornom povjerenstvu.

Predsjednika RH biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina, na neposrednim izborima tajnim glasanjem na vrijeme od 5 godina.

Za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima učestvuje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali.

Ako niti jedan kandidat za predsjednika RH ne dobije većinu glasova svih birača koji su glasali, izbor se ponavlja nakon 14 dana.

Ako je na izborima sudjelovalo više kandidata, pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u prvom glasanju dobili najviše glasova. Ako koji od kandidata odustane, pravo da bude ponovno biran stječe kandidat koji je sljedeći po broju dobivenih glasova.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.