14.10.2015. 8:33
0
Iznad Sirije "bliski susret" ruskih i američkih aviona
Dva ruska i dva američka vojna aviona susreli su se u subotu na nebu iznad Sirije, a dijelilo ih je svega desetak kilometara, piše CNN.

Prema riječima Stevea Warrena, glasnogovornika koalicije protiv ISIS-a koju predvodi SAD, oba para aviona udaljila su se i nije bilo nikakvog incidenta. 

"Svi su išli svojim putem", rekao je Warren koji ruske napade u Siriji nazvao nesmotrenima i neodgovornima. 

Od 80 zračnih napada koliko SAD vjeruje da su Rusi izveli u Siriji, samo djelić je otpao na borbu protiv ISIS-a, optužuje Warren. 

Moskva je priznala da je cilj zračnih napada pomoći režimu saveznika Bašara al Asada, ali insistiraju da je glavni cilj njihovih napada ISIS. 

U odbranu zračne kampanje SAD-a, Warren je rekao da je 70 visokih dužnosnika ISIS-a ubijeno u zračnim napadima od sredine maja, a što je natjeralo ISIS da više puta mijenja svoje vodstvo. 

Ruski i američki službenici, piše BBC, trebali bi tokom današnjeg dana održati video konferenciju kojoj je jedan od glavnih povoda subotnji susret. 

"Naši razgovori su vrlo profesionalni i konstruktivni te očekujem da dovedu do dogovora", rekao je Ash Carter, američki ministar obrane. Ipak, i on je dodao kako Rusi u Siriji imaju potpuno pogrešan pristup kojim gledaju samo na kraće staze. 

Iz ruskog ministarstva odbrane rečeno je kako imaju "ažurirane prijedloge za SAD u Siriji" i kako čekaju "treću video konferenciju". 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.