30.10.2015. 22:27
0
Saakashvili će ostati bez gruzijskog državljanstva
Ministrica pravde Gruzije Tea Tsulukiani izjavila je da je pokrenut pravni postupak za oduzimanje gruzijskog državljanstva bivšem predsjedniku ove zemlje i aktuelnom guverneru ukrajinske pokrajine Odeesa Mikhailu Saakashiviliju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tsulukiani je govorila na konferenciji za novinare u Tbilisiju, te je kazala kako su 23. oktobra dobili zvanični dokument koji potvrđuje da je Saakashvili dobio ukrajinsko državljanstvo.

"Prema Ustavu Ukrajine, državljani ove zemlje ne mogu imati dvojno državljanstvo i u skladu sa zakonom pokrenuta je procedura za poništavanje Saakashvilijevog pasoša", kazala je Tsulukiani.

Prema njenim riječima, bivšem predsjedniku Gruzije će biti ponuđen određeni rok da se odluči za jedno od dva državljanstva koja posjeduje. 

Mikhail Saakashvili je nakon predsjedničkih izbora 2013. godine napustio svoju zemlju, a obzirom da je za njim raspisana potjernica više se nije vratio u Gruziju. 

Gruzijski sud optužio je Saakashvilija i nekoliko njegovih saradnika zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Također optužen je i da je odgovoran za nasilno suzbijanje antivladinih protesta 2007. godine.

Saakashvili je krajem maja ove godine imenovan za guvernera pokrajine Odessa koja se nalazi na jugu Ukrajine. Na tu funkciju inaugurisao ga je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.