8.11.2015. 21:28
0
Ambasador Srbije: Napad kao na filmu, uhapšena jedna osoba
U Libiji su danas, u napadu na kolonu vozila, oteta dva službenika ambasade Srbije i ranjen libijski državljanin koji je bio u pratnji, potvrdio je Tanjugu srbijanski ambasador u Tripoliju Oliver Potežica, koji se također nalazio u koloni.

 "Danas oko 2:15 po libijskom vremenu, odnosno oko 1:15 po našem vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrati, došlo je do napada na kolonu od tri vozila, u kojoj su bilo dva vozila ambasade Srbije u Tripoliju i jedno vozilo u kojima je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu baš u cilju sigurnosti i lakšeg prolaska ", rekao je Potežica.

Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

"Do napada je došlo tako što su napadači prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u vozila veleposlanstva i kada je vozač pokušao da izađe vidi što se dogodilo oni su ga bukvalno uvukli u jedno od vozila. U napadu su učestvovala najmanje dva vozila", ispričao je Potežica.

Po njegovim riječima, napadači su zatim Slađanu Stanković ljubazno zamolili da izađe i uđe u to drugo vozilo i doslovno odmah nestali.

"U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prva dva vozila i libijski državljanin koji je bio u pratnji i ja smo potrčali prema napadačima, u namjeri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima, u nevolji", rekao je ambasador.

Po njegovim riječima, jedan od napadača koji su svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežica i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.

"Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabra. Pošto su vozila ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i djece koji su mislili da je u autu bomba ", priča Potežica.

"Bilo je kao na filmu", dodao je on.

Ambasador je rekao i da su na lice mjesta odmah stigli pripadnici libijske sigurnosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija. Ranjeni libijski državljanin odvezen je u bolnicu gdje mu je iz butine izvađen metak, a poslije kraćeg tretmana, pušten je kući.

"Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, čelnika jednog od plemena koji nam je pružio punu zaštitu i koji surađuje s nama, gdje su odmah stigli i gradonačelnik Sabri i zapovjednik sigurnosti Sabra. Dali smo im sve podatke i obavijestili libijsko Ministarstvo vanjskih poslova u Tripoliju , obavijestili smo voditelja državne sigurnosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni ", dodao je Potežica.

On je kazao da su se, u međuvremenu, mnogi Libijci javili i ponudili pomoć, dok su snage sigurnosti u Sabrati i policija poduzeli sve akcije pretrage, uključujući postavljanje kontrolnih punktova. Prema prvim informacijama, povodom incidenta uhapšena je jedna osoba i od nje mogle da se dobiju neke informacije, poslije suočavanja s ranjenim Libijcem koji bi mogao prepoznati napadača.

Potežica je rekao da je u Libiji veliki značaj pridan ovom slučaju, a mnogi mehanizmi pokrenuti da bi dvoje srpskih državljana bilo oslobođeno.

Nastavljamo da intenzivno pratimo situaciju i da se angažiramo, istaknuo je Potežica.

Ambasador misli i da bi i on i njegova supruga bili oteti da djeca nisu bila s njima. 

"Naš dojam po načinu napada i toj akciji je da je sve više djelovalo kao kriminalni čin nego politički, ali nećemo da prejudiciramo", dodao je Potežica.

(Nedim Pobrić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.