17.11.2015. 12:46
0
Kanadski premijer nakon napada na džamiju u Torontu: Vandalizam je neprihvatljiv
Kanadski premijer Justin Trudeau je osudio nedavni napad na džamiju u Torontu i izjavio da je duboko šokiran zbog tog vandalskog čina.
Džamija Masjid Al-Salaam u mjestu Peterbrough u subotu navečer bila je meta napadača koji su podmetnuli požar u kojem je džamija u većoj mjeri devastirana, a premijer Kanade Trudeau je u pisanom saopćenju kazao da je tužan i šokiran tim vandalskim činom.

"Izuzetno sam uznemiren zbog napada na džamiju kojom upravlja Udruženje muslimana regije Kawartha. Multikulturalnost i međuvjerska solidarnost su uzvišene vrijednosti naše zemlje. Kanada je jaka koliko su joj jake te vrline. Muslimanska zajednica je cijenjen elemenat kanadskog društva sa izuzetno važnom ulogom u društvenom i ekonomskom životu naše države. Vandalizmi i netrpeljivosti prema mirnim i nevinim građanima ove zemlje su neprihvatljivi", navodi se u izjavi premijera Trudeaua.

Premijer Trudeau se osvrnuo i na nedavni teroristički napad u Parizu i poručio da se fokus mora staviti na hvatanje vandala koji ugrožavaju sigurnost cijelog svijeta.

"Kanađani moraju shvatiti da su i muslimani na isti način žrtve terorista. Svi moramo stati protiv tog zla. Neka spokojni budu vjernici koji idu u džamije radi molitve. Kanadska vlada će štiti vaša prava i dati sve kako bi uhvatili počinioce napada. Nadam se da će vaša džamija biti uskoro obnovljena i otvorena", poručio je premijer Trudeau.

U noći sa subote na nedjelju u Torontu je podmetnut požar u džamiji Masjid Al Salaam. Džamija je u većoj mjeri devastirana, a šteta se procjenjuje na 80.000 kanadskih dolara (56.000 eura)

(Anadolija)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.