27.11.2015. 10:36
0
Potonuli čamci s izbjeglicama: Utopilo se šestero djece u Egejskom moru
U potonuću dva broda s migrantima u blizini Bodruma, na jugozapadnoj obali Turske, jutros se utopilo šestero djece.
Tuska obalna straža je u morskom prostoru poluotoka Bodrum, odakle izbjeglice nastavljaju put do obližnjih grčkih ostrva kako bi se domogli evropskog tla, uspjela spasiti 23 osobe, ali za jednogodišnjeg Divena Halila Huesina i njegovu četvorogodišnju sestru Beren Halil Husein bilo je prekasno. 

Prema informacijama Obalne straže, na Egejskom moru došlo je do potonuća još jednog broda sa 55 migranata, gdje je život izgubilo četvero mališana. Još uvijek nije poznat razlog zbog kojeg je došlo do brodoloma.

Hiljade izbjeglica i azilanata sa Bliskog istoka i dalje pokušavaju pronaći način dolaska do zemalja Evropske unije (EU), uglavnom preko Turske i grčkih ostrva odakle put nastavljaju balkanskom rutom.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) više od 3.000 izbjeglica iz Afrike, Azije i s Bliskog Istoka izgubilo je život na Mediteranu u svom nastojanju da se domognu Evrope.

Ove godine je preko Mediterana u Evropu stiglo više od 643.000 ljudi, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice. 

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.