27.11.2015. 17:17
0
Turska je oborila ruski avion u skladu s Pravilnikom angažmana
Turske oružane snage su nakon deset upozorenja u pet minuta, u skladu sa Pravilnikom angažmana borbenih aviona iz 2012. godine oborile ruski vojni avion, piše Anadolu Agency (AA).

Nova pravila su stupila na snagu 2012. godine, nakon što je Sirija oborila turski izviđački avion RF-4E Phantom blizu obala Latakije. Nakon toga, Turska je donijela nova pravila o očuvanju sigurnosti granica, povredi turskog zračnog prostora i reakciji na eventualnu prijetnju sigurnosti zemlje.

Pravilnik o angažmanu je promijenjen u formi da se svaki naoružani element koji se približava granici percipira kao prijetnja i da se u istom momentu reagira. 

Izviđački RF-4E je nenaoružan poletio 22. juna 2012. godine iz Malatye, u Turskoj, kada je, bez upozorenja, oboren uz  objašnjenje da je narušio zračni prostor Sirije.

Piloti, kapetan Gokhan Ertan i poručnik Hasan Huseyin Aksoy koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Generalštab Turske je saopćio kako je sistem za prepoznavanje aviona bio aktivan, a da je avion letio sam i s ciljem testiranja performansi radara.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske tada je konzulatu Sirije u Istanbulu poslalo obavijest o tome kako je avion oboren bez upozorenja i da Sirija snosi potpunu krivicu za napad.

Identitet aviona oborenog 24. novembra 2015. godine, bio je skriven. Nakon što je i poslije 10 upozorenja nastavio s povredama turskog zračnog prostora, avion je oboren.

Ruski ratni avioni su povrijedili turski zračni prostor i 3. oktobra, 4.oktobra i 29. oktobra, o čemu su ruske vlasti svaki put bile blagovremeno obaviještene. 

Nakon sastanka turskih i ruskih vojnih lica, održanog 15. oktobra, Turska je upozorila Rusiju "kako će najoštrije primjenjivati Pravilnik o angažmanu".

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.