29.11.2015. 18:31
0
Počeo Samit lidera EU i Turske u Briselu
Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da EU mora smanjiti teret Turskoj koja je preuzela zbrinjavanjem izbjeglica i moramo objasniti da želimo sarađivati na brojnim poljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Neposredno pred početak Samita Evropske unije i Turske u Briselu, kancelarka Merkel se kratko obratila novinarima i istakla da je najvažnija tačka ovog skupa da se konkretizira akcioni plan za intenziviranje saradnje i rješavanja problema.

"Želimo na brojnim poljima sarađivati s Turskom. Za nas je najvažnije da ilegalne migracije stavimo u okvire legalnih. Uprkos činjenici da je dobila malu pomoć međunarodne zajednice, Turska je zbrinula više od dva miliona izbjeglica. Moramo olakšati taj teret", kazala je Merkel.

Ukazujući i na važno pitanje krijumčarenja ljudi, Merkel je kazala da se mora otvoriti put legalnim izbjeglicama ka Evropi, te dodala da će to biti izvodivo nakon implementacije bezviznog sistema i sporazuma o povratku deportaciji s Turskom.

Najviši zvaničnici članica Evropske unije i Republike Turske okupili su se u Briselu na Samitu koji se prvi put održava u posljednjih 11 godina. Samit je počeo u zgradi Evropskog vijeća, a na dnevnom redu su brojna regionalna i globalna pitanja, uključujući proces integracije Turske u EU, problem izbjegličke krize i rat u Siriji.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.