29.11.2015. 21:24
0
Turski ministar turizma pozvao građane Rusije da posjete Tursku
Turski ministar kulture i turizma Mahir Unal pozvao je građane Rusije da posjete Tursku uprkos pogoršanim odnosima dviju zemalja, piše Anadolu Agency (AA).

Odnosi između Ankare i Moskve zaoštrili su se nakon što je Turska oborila ruski avion koji je narušio turski zračni prostor kod granice sa Sirijom 24. novembra.

"Sektor turizma treba se razmatrati odvojeno od politike. Ja kao turski ministar kulture i turizma želim reći građanima Ruske federacije: Turska je vaš dom. Možete bezbjedno provesti vaše praznike u Turskoj, baš kao što ste to radili i ranije", kazao je Unal.

Prema tvrdnjama turskih medija, oko tri miliona Rusa prošle godine posjetilo je Tursku. S druge strane, u subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao odluku o uvođenju djelimičnih sankcija Turskoj. Te sankcije uključuju i odluku o jednostranom ukidanju bezviznog režima između Turske i Rusije te zabranu turističkim agencijama u Rusiji da prodaju turističke aranžmane za Tursku.

Inače, Turska je ruski avion oborila nakon što je avionu upućeno deset upozorenja kako narušava zračni prostor. Nakon obaranja aviona, NATO je potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

To nije prvi put da ruski avioni krše zračni prostor Turske. Ranije je, početkom oktobra, jedna ruska letjelica također bila u turskom zračnom prostoru, kada su ruski zvaničniti uputili izvinjenje Turskoj, obećavši kako se to više neće ponoviti.

Turska je tada ponovila stav da će, u skladu s Pravilnikom o angažmanu zračnih snaga, vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.