2.12.2015. 10:39
0
Bashar al Assad: Ruski angažman u Siriji "suzio" je Islamsku državu
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da je ruski angažman u njegovoj zemlji doveo do značajnih promjena, među kojima i "sužavanje" radikalne grupe Islamska država.

Rusija je pokrenula zračne udare krajem septembra u znak podrške Assadu, savezniku Moskve.

Assad je izjavio za Češku televiziju da američki zračni udari u Siriji nisu usporili Islamsku državu, ali da je rusko bombardovanje imalo upravo takav efekat.

On je također osudio nedavno obaranje ruskog borbenog aviona od strane Turske.

Rusija je bombardovala pobunjeničke položaje u Siriji, ali je saopćila po pokretanju zračnih udara da je njena glavna meta Islamska država.

SAD su, međutim, saopćile prošlog mjeseca da je većina ruskih zračnih udara bila usmjerena protiv "umjerenih sirijskih opozicijskih snaga" koje se bore  protiv Assada.

Assad je izjavio da, otkako su pokrenuti američki zračni udari u Siriji u septembru prošle godine, "Islamska država se proširila a regrutiranje njenih članova se intenziviralo širom svijeta".

- Dok se s učešćem Rusije u istoj borbi, takozvanoj borbi protiv terorizma, Islamska država suzila. Kao i Nusra front i druge terorističke grupe. To je realnost. Činjenice tako govore - izjavio je sirijski čelnik, prenosi BBC. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.