2.12.2015. 22:44
0
Erdogan: Žalosno je za čovječanstvo da postoji vjerska i etnička diskriminacija prema izbjeglicama
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas tokom posjete Kataru da Turska vodi vrlo sveobuhvatnu i odlučnu borbu protiv terorističke organizacije ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"U vezi s borbom protiv ISIS-a, u svijetu nijedna zemlja ne vodi tako sveobuhvatnu borbu kao Turska, a koja već polučuje rezultatima. Dok neki pod izgovorom borbe protiv ISIS-a u Siriji provode vlastite aktivnosti, Turska je ipak izabrala da zauzme mjesto pored potlačene braće pod cijenu da bude izložena napadima ove terorističke organizacije", istakao je Erdogan.

Prilikom obraćanja na ceremoniji na Univerzitetu u Kataru, gdje mu je dodijeljena titula počasnog doktora, Erdogan je kazao da je vrlo žalosno za cijelo čovječanstvo da postoji rasprostranjena vjerska i etnička diskriminacija prema izbjeglicama u pojedinim dijelovima svijeta.

"Nakon stavova koji su vrlo isključivi i uvredljivi prema izbjeglicama, vrlo je žalosno za cijelo čovječanstvo vidjeti da postoji veoma rasprostranjena vjerska i etnička diskriminacija. Čujemo kako neki govore da im pošalju samo nemuslimane, ili samo kvalifikovane osobe, a nikako nekvalifikovane. Turska uopće ne pravi takvu razliku. Mi smo primili i muslimane, ali i nemuslimane. Zašto? Zato što nam je cilj da budemo i ostanemo ljudi. Također, uporediti terorizam s jednom vjerom najviše koristi samim teroristima", kazao je turski predsjednik.

Na kraju je naglasio da je za okončanje rata u Siriji potrebno što prije postići političko rješenje.

"Od samog početka krize u Siriji govorili smo, a i dalje isto govorimo, da će se posljedice ove krize osjetiti i na širem području. Sve dok se političkom promjenom ne pronađe rješenje za ovu krizu, ne može se riješiti problem sa izbjeglicama", kazao je Erdogan.

Tokom svoga obraćanja, on se dotakao i turske vanjske politike.

"Nastavljaju se naše aktivnosti na jačanju kulture mira kao i na stvaranju atmosfere međusobnog poštovanja", istakao je Erdogan koji se nalazi u posjeti Kataru.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.