5.12.2015. 11:05
0
Saakashvili: Mogu mi oduzeti pasoš, ali ne i moju ljubav prema Gruziji
Bivši gruzijski predsjednik i aktuelni guverner ukrajinske pokrajine Odeesa Mikhail Saakashivili, kojemu je jučer i zvanično poništeno gruzijsko državljanstvo, izjavio je kako je ovaj korak napravljen kako bi mu bilo onemogućeno da se kandiduje na izborima u Gruziji naredne godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Saakashvili je u izjavi za gruzijsku televiziju "Rustavi 2" kazao je kako mu je pasoš oduzet na zahtjev bivšeg gruzijskog premijera Bidzina Ivanshvilija.

"Vlada je željela da mi onemogući učešće na parlamentarnim izborima 2016. godine", kazao je Saakashvili, te dodao da se iza paravana ovih dešavanja nalaze ruski predsjednik Vladimir Putini i premijer Dimitrij Medvedev. 

Kazao je kako je Vlada Gruzije od početka pokušavala da ga uhapsi, zbog čega je bio primoran da napusti zemlji i ode u Ukrajinu. 

"Mogu mi oduzeti pasoš, ali ne mogu promjeniti činjenicu da sam ja Gruzijac niti moju ljubav prema Gruziji. Sigurno ćemo se vratiti i zajedno pobjediti", poručio je Saakashvili. 

Mikhail Saakashvili je nakon predsjedničkih izbora 2013. godine napustio zemlju, a obzirom da je za njim raspisana potjernica više se nije vratio u Gruziju. 

Gruzijski sud optužio je Saakashvilija i nekoliko njegovih saradnika zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Također optužen je i da je odgovoran za nasilno suzbijanje antivladinih protesta 2007. godine.

Saakashvili je krajem maja ove godine imenovan za guvernera pokrajine Odessa koja se nalazi na jugu Ukrajine. Na tu funkciju inaugurisao ga je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.