5.12.2015. 18:56
0
Evo šta je Mahatma Gandhi napisao Adolfu Hitleru pred početak Drugog svjetskog rata
Mahatma Gandhi, veliki protivnik nasilja, pokušao je da ubijedi Adolfa Hitlera da se silom ništa ne rješava.

Piše: Haris Ahbabović

Gandhi se Hitleru obratio prijateljski i otvorenog srca. On je pokušao da se pozove na svoje iskustvo koje mu je donijela nenasilna revolucija u Indiji. U pismu mu je napisao:

"Prijatelji su me požurivali da vam pišem zbog sudbine čovječanstva. Ali, ja sam odolijevao njihovim molbama, zbog osjećanja da bi bilo kakvo pismo od mene bilo neprikladno. Međutim, nešto mi govori da ne smijem da se proračunavam, i da moram da iznesem svoje molbe šta god da je u pitanju. Jasno je da ste vi danas ta jedina osoba na svijetu koja može da spriječi rat koji bi mogao da svede čovječanstvo na grupu divljaka. Morate li da platite tu cijenu za nešto, koliko god vrijedno djelovalo? Da li ćete poslušati molbu nekoga ko se namjerno distancirao od rata i uprkos tome doživio uspjehe? U svakom slučaju, nadam se da ćete mi oprostiti što sam se usudio da vam pišem. Ostajem vaš iskreni prijatelj", napisao je Gandhi u pismu kojeg je poslao Adolfu Hitleru.

Naravno, ono što je vam je poznato kroz historiju, Adolf Hitler nije poslušao savjet Mahatme Gandhija.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.