6.12.2015. 14:23
0
Drama na Kaspijskom moru: Spasioci tragaju za 29 nestalih s naftne platforme
Spasilačke ekipe su pronašle jedno beživotno tijelo i nastavljaju potragu za još 29 radnika nestalih nakon jučerašnjeg požara na naftnoj platformi azerbejdžanske kompanije SOCAR u Kaspijskom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

"Sa platforme su spašena 33 radnika, beživotno tijelo jednog radnika je pronađeno, a i dalje tragamo za preostalih 29 nestalih radnika na platformi“, izjavio je zamjenik direktora komanije Socar Hosbaht Yusifzade na jutrošnjoj konferenciji za novinare.

Ističući kako olujno nevrijeme uveliko otežava rad spasilačkih i vatrogasnih ekipa, Yusifzade je kazao da jak vjetar puše već 27 sati neprekidno i da su visine valova na moru kod platforme jučer dosezale i deset metara.

"Jedna gasovodna cijev nije izdržala udare valova i pukla je. Na platformi su se ugasila sva svjetla. Neki radnici su se izgubili u mraku, ali većina je ipak došla do čamaca. Zbog visokih valova se čamci nisu mogli spustiti u more, a niti su se spasilački čamci mogli približiti platformi. Sinoć u 22:30 sati su presjekli konopce i čamci sa radnicima su pali u more. Imali su prsluke za spašavanje, ali ih je bilo teško naći u tami i nemirnom moru“, izjavio je Yusifzade.

Naglasivši da traje potraga za još 19 nestalih radnika, Yusifzade je kazao da je malo vjerovatno da su preživjeli olujnu noć, ali da su čuda moguća i da se ne smiju proglašavati mrtvim dok se ne pronađu njihova tijela.

Riječ je o platformi koja ima 28 izvora i to 24 naftna izvora i četiri izvora prirodnog gasa. Izgrađena je 1984. godine i dnevno proizvodi milion kubika gasa i 900 tona nafte. Vijek joj je 50 godina.

Yusifzade je također kazao da je u toku i istraga o uzrocima izbijanja požara na platformi, ali da su malo vjerovatne tvrdnje o navodnim sabotažama.

Dok vatrogasne ekipe pokušavaju ugasiti požar, veliki broj čamaca i četiri helikoptera i dalje tragaju za nestalim, a nadležne institucije susjednih Rusije, Irana i Kazahstana su upozorene da bi tijela nestalih mogla doplutati do njihovih obala.

Na konferenciji za novinare su prikazani i snimci požara na platformi.

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.