13.12.2015. 18:39
0
Konferencija o Libiji u Rimu: Sve strane pozvane da prihvate UN-ov plan
Ministri vanjskih poslova 17 zemalja i četiri međunarodne organizacije, nakon sastanka sa predstavnicima suprotstavljenih političkih frakcija u Libiji, u zajedničkoj izjavi pozvali su "sve strane da odmah private sveobuhvatan prekid vatre u zemlji" i potpišu plan Ujedinjenih naroda s ciljem spašavanja i ponovnog ujedinjenja zemlje i sprečavanja daljeg širenja ekstremističkih grupa, prenosi Anadolu Agency.

"Podržavamo napore libijskog naroda da tranformiše Libiju u sigurnu, demokratsku, prosperitetnu i ujedinjenu državu, u kojoj se svi njeni narodi mogu pomiriti, a vlast i vladavina prava ponovo uspostaviti", navodi se u zajedničkoj izjavi.   

Na konferenciji kojoj su domaćini bili američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Italije paolo Gentiloni, učestvovali su ministri iz još 15 zemalja kao i predstavnici Evropske unije, Afričke unije, Arapske lige i Ujedinjenih naroda. Učestvovalo je i 15 predstavnika libijskih frakcija.

"Odbijamo da stojimo po strani i posmatramo vakuum koji ispunjavaju teroristi", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka specijalni predstavnik UN-a za Libiju Martin Kobler, koji je bio medijator i na sastanku u Tunisu na kojem je oko 40 libijskih zastupnika koji su predstavljali obje frakcije pristalo da potpiše sporazum. 

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu pozvao je na inkluzivno političko rješavanje krize u Libiji koje će rezultirati stabilnošću te zemlje i regiona.

Konferencija u Rimu je održana uoči potpisivanja mirovnog sporazuma između suprotstavljenih libijskih snaga, koje je planirano 16. decembra.

Ovo je druga ministarska konferencija koja se s ciljem rješavanja duboke političke i sigurnosne krize u Libiji održava u Rimu. Prethodna je održana u martu prošle godine.

Libija je poprište političke i sugurnosne krize od revolucije iz 2011. godine. Do eskalacije nemira došlo je tokom prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara. Suprotstavljene frakcije vode paralelne vlasti od kojih je pobunjenički pokret penzionisanog generala Halife Haftara smješten u Tobruku, a Nacionalni kongres sa sjedištem u Tripoliju. Takva kriza na političkoj sceni je pogodovala i napretku terorističke organizacije ISIS u toj zemlji, a najveće prisustvo terorista zabilježeno je u provincijama Sirt i Darnah.

Na tajnim pregovorima održanim 6. decembra u Tripoliju, delegacije suprotstavljenih snaga su potpisale svojevrsni nacrt mirovnog dogovora koji bi trebao i službeno biti potpisan 16. decembra. Današnji susret u Rimu je važan sa aspekta međunarodne podrške tom mirovnom procesu koji predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva, organiziranje parlamentarnih izbora u naredne dvije godine i početak procesa ustavnih reformi.

(Anadolu Agency)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.