17.12.2015. 17:31
0
"Tursku ne gledamo kao neprijatelja, ali naši odnosi su pogoršani"
Ne može se reći da Tursku vidimo kao neprijatelja, ali naši odnosi su pogoršani. Ne znam kako ćemo izaći iz ove situacije, u svakom slučaju, lopta nije kod nas nego kod Turske, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom konferencije kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina novinara, Putin se osvrnuo na više pitanja vezanih za unutrašnju i vanjsku politiku Rusije.

Na pitanje u vezi sa krizom sa Turskom nakon obaranja ruskog aviona, Putin je kazao kako ne razumije zašto je Turska srušila ruski avion, niti koji joj je bio cilj.

“Ne može se reći da Tursku vidimo kao neprijatelja, ali naši odnosi su pogoršani. Ne znam kako ćemo izaći iz ove situacije. U svakom slučaju, lopta nije kod nas, nego kod Turske”, rekao je Putin.

Istakao je da “ako je Turska mislila da će se Rusija povući iz Sirije nakon obaranja aviona, Rusija nije takva zemlja”.

“Pojačali smo našu vojsku i letove. Postavili smo i odbrambeni sistem S-400”, rekao je Putin, te naglasio kako ne vjeruje da će Rusija popraviti odnose sa Turskom na državnom nivou.

“Sa ovom upravom saradnja je vrlo teška ili nemoguća”, kazao je ruski predsjednik te ponovio kako ruski avioni u Siriji pružaju podršku opozicionim grupama koje se bore protiv terorističke organizacije ISIS.

Kada je u pitanju rješavanje krize u Siriji, Putin je rekao kako se stavovi Rusije ne razlikuju od stavova SAD-a, odnosno da se u Siriji održi ustavni referendum te da se stvore transparantni mehanizmi neophodni za održavanje izbora.

“Naš stav oko Sirije nije promijenjen. Samo sirijski narod može donijeti odluku o tome ko će voditi zemlju”, rekao je Putin. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.