18.12.2015. 18:51
0
UN: Broj raseljenih će premašiti rekordnih 60 miliona
Antonio Guterres, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) je u petak rekao kako procjene govore da će broj rasljenih osoba u svijetu premašiti rekordnih 60 miliona.
"Ove godina je na putu da vidimo prisilno raseljenih 60 miliona osoba u cijelome svijetu. Danas je svaki 122. stanovnik planete neko ko je bio primoran napustiti svoj dom", naglasio je Guterres u Ženevi na svojoj posljednjoj press konferenciji kao visoki komesar UN-a.

Zbog toga je diplomatske mirovne razgovore o Libiji, Jemenu i Siriji nazvao od vitalnog značaja za izbjeglice u svijetu.

"U 2016. godini imaćemo lošije brojke nego u ovoj. Situacija sa raseljavanjem će se pogoršati i biće sve teže i teže riješiti sukobe", kazao je Guterres.

Istakao je i da je Turska potrošila gotovo osam milijardi dolara za izbjeglice, ali da druge zemlje nemaju kapacitet da urade nešto tako. Prema njegovim riječima, devet od deset izbjeglica u Libanonu i Jordanu žive ispod granice siromaštva.

Gutteres je iznio još neke podatke, među kojima je najzanimljiviji da je Turska trenutno zemlja u kojoj boravi najveći broj izbjeglica. Ova euro-azijska zemlja udomila je 1.840.000 izbjeglica prema zvaničnim podacima od 30. juna ove godine.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.