20.12.2015. 15:53
0
SAD: Nakon smrtnog slučaja bolnica obustavlja transplataciju bubrega sa živog donora
Istaknuti medicinski američki centar obustavio je program transpalatacije bubrega sa živih donora nakon prošlomjesečnog smrtnog slučaja koji se desio u bolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Donor je u oktobru dao bubreg pacijentu u Medicinskoj univerzitetskoj bolnici California San Francisco (UCSF), a preminuo je mjesec dana nakon toga. Bolnica te regulatorni zvaničnici još uvijek istražuju uzrok smrti. 

Ljekar Steven Katznelson zaposlen na Odjelu za transplataciju posljednji slučaj nazvao je "scenarijom iz najgore noćne more".

"Mi o tome brinemo svakog dana. Za zdravu osoba koja podliježe generalnoj anesteziji, uvijek postoji rizik. Rukovodstvo UCSF-a tvrdi kako bubreg kod primaoca radi sasvim normalno", kazao je Katznelson.

Većina bubrega koja se koristi u transplatacijama dolazi od preminulih donora dok su bolje rezultate pokazali bubrezi živih donora. U 10 hiljada slučajeva transplatacije bubrega od takvih donora, tri se završavaju smrću. 

Američka Mreža za nabavku organa i transplatacije od 2014. godine registrovala je četiri smrtna slučaja živih donora, uključujući posljednju na UCSF-u.

Iz tog medicinskog centra ističu kako su uradili više transplatacija organa nego bilo koja druga klinika u Sjednjenim Američkim Državama. Kako su kazali, ljekari te ustanove godišnje urade oko 350 transplatacija bubrega godišnje od čega 150 bubrega živih donatora. 

Naveli su kako su obustaviti jedan program doniranja organa dok će se nastaviti sa presađivanjem bubrega preminulih pacijenata. 

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.