25.12.2015. 14:37
0
Moskva tvrdi da IS nastavlja trgovinu nafte prema Turskoj
Rusija tvrdi u petak da je Islamska država (IS) nastavila trgovinu nafte s Turskom koristeći novu rutu prelazeći preko sjevera Iraka da bi izbjegla ruska bombardiranja.

Rusko zapovjedništvo je u petak saopćilo da je ruska avijacija izvela 5.240 letova, od kojih 145 na većim udaljenostima, od početka svoje vojne intervencije u Siriji 30. septembra.

“Teroristi pokušavaju izbjeći ruska bombardiranja mijenjajući logistiku i koristeći nova kretanja krijumčara sirovom naftom”, rekao je general Sergej Rutskoj na konferenciji za novinare zapovjedništva.

Prema njemu, jedna od novih ruta je za kamione-cisterne iz pokrajine Deir Ezzor, na istoku Sirije prema Zahu i Mossulu, uporištu IS-a u Iraku, prelazeći granicu između dvije zemlje prije ulaska u Tursku.

“Nafta dolazi na turski teritorij preko granične tačke u regiji Zaho”, optužio je on prikazujući satelitske snimke konvoja i logističku postavku, prema njemu, na iračko-turskoj granici.

“U trenutku snimanja u regiji Zaho, 11.775 kamiona-cisterni se nalazilo sa obje strane iračko-turske granice”, uvjeravao je general i dodao da su posljednjih dana konvoji napustili druge rute.

Nekoliko zemalja, od kojih Rusija i Irak optužuju Tursku da je umiješana u krijumčarenje nafte, čime se bavi Islamska država i koje predstavlja jedno od glavnih izvora finansiranja organizacije.

Moskva ide dotle da optužuje direktno predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu porodicu, nazivajući “lažima” njegova obećanja da će napustiti svoj položaj ako se to dokaže.

Washington sa svoje strane ocjenjuje da je količina nafte koju transportira IS u Tursku ekonomski “beznačajna”, Moskva ga optužuje da želi “prikriti svoja djela”. 

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.